2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sült csirkét készítő japán robot

Japán egyik boltlánca, a Lawson elsősorban a sült csirkéjéről ismert országszerte, valamint az új technológiákhoz való gyors alkalmazkodásáról. Néhány hónapja gombócot főző robotot kezdtek alkalmazni, az új találmány pedig az igen ízletes, falatnyi méretű nuggeteket készítő robot.

A tokiói TOC Oszaki boltban december 11-én állították munkába a csirkét sütő, másfél méter magas Karage-kun robotot. A gép kb. 80 százalékkal gyorsabban dolgozik, mintha hagyományos megoldásokkal sütnék ugyanazt a csirkét.

A pénztárnál való fizetésnél egy papírzacskót kap a vásárló. A roboton szkennelik a bárkódot, a dobozformájú gépbe teszik a zacskót, és kb. egy perc múlva megkapják a csirkét.

Fotó: szuperfarm.hu

A robotizációnak nemcsak gasztronómiai oka van, hanem a munkaerőhiány is indokolja. A Lawson vezetősége elmondta, hogy télen sokan vásárolják a sült csirkét és más meleg ételeket, a boltok viszont a kevés alkalmazott miatt nem tudnak elegendő mennyiséget készíteni. Csökkenő alkalmazotti létszám mellett nehéz fenntartani a korábbi hatékonyságot, ráadásul arra is figyelni kell, hogy a dolgozókat ne terheljék túl.

Egy kis statisztika: a Lawson évi mintegy 40 millió tonna csirkéből kb. 2 milliárd falatot süt.

Neked ajánljuk
Húsz év múlva több mesterséges húst fogunk enni, mint valódit? Olcsó laborhús két éven belül Japánt is elmossa a víz? 830 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Ők komolyan veszik a dolgok körforgását Napenergia-termelés és víztisztítás: miért ne lehetne egyszerre a kettőt?
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam