2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jönnek a lézerrel nyomtatott és főzött ételek?

Ételek nyomtatása egyelőre kuriózum, távolról sem bevett gyakorlat. Egy amerikai fejlesztő fel szeretné gyorsítani a folyamatokat, és az ételeket nemcsak kinyomtató, hanem lézerrel meg is főző 3D-nyomtatót épített.

A printelt ételek egyesek (főként 3D-nyomtatás-szakértők) szerint gyorsan, a valóságban viszont inkább lassan vagy egyáltalán nem terjednek. Nyomtatás után az összes eddigit sütőbe kellett tenni, hogy kész legyen. Jonathan Bluthinger, a Columbia Egyetem doktorandusza úgy érezte, hogy a két folyamatot össze lehet és kell kombinálni.

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D-nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket, például krumplit, rizst, magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket. A lézer két szervomotorral meghajtott tükrön verődik vissza, majd a sugarak a printelt élelmiszerekre irányulnak. Bonyolult mintázatokat követve pontos hőmérsékleten főzi meg őket.

Fotók: 3ders.org

„Ha kitalálunk egy ételt, és szeretjük, egyszerűen letöltjük, és elküldjük egy barátunknak, aki azonnal ki is próbálhatja. A gép olyan, mint egy bármely étel utánzására képes személyes chef” – nyilatkozta a fejlesztő.

A digitális ételkészítés előnye, hogy speciális tápanyag-iránymutatásnak megfelelő, személyre szabott ételek és étrendek alakíthatók ki, egyéni ízlésünk és szükségleteink alapján. Mivel a gép információval rendelkezik az összes alkotóelemről, biometrikus és tápanyagszükségleteinket kielégítendő, egyedi módon összekombinálhatja őket.

A lézerek óriási előnye, hogy nagy felbontásúak, és teljesen kontrollálják a hő mozgását. Lézertechnológiával a grillezésre utaló képi jegyek is kivitelezhetők.

A fejlesztő szerint a 3D-nyomtatott ételek nem a technológia, hanem a marketing miatt nem válnak mainstreammé. Amikor ételnyomtatásról beszélünk, döbbent tekintetek az általános reakció – véli. A kifejezés tényleg nem növeli az étvágyat, a technológia egészségügyi előnyeit viszont még kevesen értették meg.

Neked ajánljuk
Húsz év múlva több mesterséges húst fogunk enni, mint valódit? Olcsó laborhús két éven belül Catering műanyag hulladék nélkül Fejleszti termékei energiahatékonyságát a Rockwool Az EU az Energia Charta Egyezmény korszerűsítését sürgeti
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam