2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jönnek a lézerrel nyomtatott és főzött ételek?

Ételek nyomtatása egyelőre kuriózum, távolról sem bevett gyakorlat. Egy amerikai fejlesztő fel szeretné gyorsítani a folyamatokat, és az ételeket nemcsak kinyomtató, hanem lézerrel meg is főző 3D-nyomtatót épített.

A printelt ételek egyesek (főként 3D-nyomtatás-szakértők) szerint gyorsan, a valóságban viszont inkább lassan vagy egyáltalán nem terjednek. Nyomtatás után az összes eddigit sütőbe kellett tenni, hogy kész legyen. Jonathan Bluthinger, a Columbia Egyetem doktorandusza úgy érezte, hogy a két folyamatot össze lehet és kell kombinálni.

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D-nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket, például krumplit, rizst, magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket. A lézer két szervomotorral meghajtott tükrön verődik vissza, majd a sugarak a printelt élelmiszerekre irányulnak. Bonyolult mintázatokat követve pontos hőmérsékleten főzi meg őket.

Fotók: 3ders.org

„Ha kitalálunk egy ételt, és szeretjük, egyszerűen letöltjük, és elküldjük egy barátunknak, aki azonnal ki is próbálhatja. A gép olyan, mint egy bármely étel utánzására képes személyes chef” – nyilatkozta a fejlesztő.

A digitális ételkészítés előnye, hogy speciális tápanyag-iránymutatásnak megfelelő, személyre szabott ételek és étrendek alakíthatók ki, egyéni ízlésünk és szükségleteink alapján. Mivel a gép információval rendelkezik az összes alkotóelemről, biometrikus és tápanyagszükségleteinket kielégítendő, egyedi módon összekombinálhatja őket.

A lézerek óriási előnye, hogy nagy felbontásúak, és teljesen kontrollálják a hő mozgását. Lézertechnológiával a grillezésre utaló képi jegyek is kivitelezhetők.

A fejlesztő szerint a 3D-nyomtatott ételek nem a technológia, hanem a marketing miatt nem válnak mainstreammé. Amikor ételnyomtatásról beszélünk, döbbent tekintetek az általános reakció – véli. A kifejezés tényleg nem növeli az étvágyat, a technológia egészségügyi előnyeit viszont még kevesen értették meg.

Neked ajánljuk
Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? Legyél te is a Vegyélhazait támogatója! A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam