2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ESL, UHT, pasztörizált – tejügyi kisokos

A magyarok kétharmada UHT-tejet vásárol, ez a tej tartható el a legtovább hűtés nélkül. A boltokban emellett friss, pasztőrözött tejet és ESL-tejet is lehet vásárolni.

Az UHT kifejezés az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést (ultrapasztőrözést) jelenti, mely során 135 fokra forrósítják a tejet. Így érhető el, hogy a termékben ne maradjon olyan mikroorganizmus és spóra, ami szobahőmérsékleten szaporodni tudna. Ez a technológia teszi lehetővé a tetrapackdobozokba csomagolt tejek hosszabb, hűtés nélküli tárolhatóságát.

Tartósítószer nincs benne, és teljes egészében tejet tartalmaznak a dobozok.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke az InfoRádiónak elmondta: az UHT-tej hőkezelése nagyságrendileg 3-6 másodpercig tart, ugyanakkor a doboz, amibe belekerül, teljesen steril, ez biztosítja azt, hogy ez a tej 6 hónapig is eláll.

Az Alföldi Tej Kft. székesfehérvári üzeme 2018. február 16-án. Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar fajtában
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Ennél sokkal kíméletesebb eljárás a pasztörizálás, mert itt 60 és 90 fok közé melegítik csak a tejet a hőkezelés során, és – szemben a sterilizálással – nem történik meg az élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok teljes kiirtása.

A jellemzően kétféle, hűtőpolcokon található tej, a pasztőrözött és az ESL-tej azért van a hűtőpultban, mert a további hűtéssel megelőzhető a mikroorganizmusok elszaporodása.

A szaporodás a lejárati dátumok elérésekor kezdődik, a pasztőrözött tejnél 7-8 nap, az ESL-nél 3-4 hét után.

Pasztörizálni is többféleképpen lehet: 72 fokon 15 másodpercig, illetve 63 fokon 30 másodpercig.

A boltokban kapható tejek 60 százaléka UHT, 20-20 százaléka ESL- és pasztőrözött tej.

Neked ajánljuk
Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam