2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ 10 legtáplálóbb étele

Koreai kutatók több mint 1000 nyers élelmiszer elemzését követően rangsorolták azokat az összetevőket, amelyek a legkiegyensúlyozottabbá teszik a napi tápanyagszükségletet. Meglepő eredményeket találtak.

A kutatók a több mint 1000 élelmiszer tápanyag-információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag-összetevőjét, a napi szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek tápanyagegyensúlyát számszerűsítették, és egy úgynevezett tápanyagfitnesz-állandóval fejezték ki.

Képzeljük el az ideális ételt, amely csak olyan mennyiségű és minőségű tápanyagot tartalmazna, ami a napi igényünk kielégítéséhez szükséges. Ha létezne ilyen élelmiszer, az optimális táplálkozási egyensúlyt biztosítana testünk számára anélkül, hogy bármi mást fogyasztanánk – csakhogy ilyen étel nem létezik. 

A kulcs az, hogy magas tápanyagtartalmú élelmiszerek keverékét fogyasszuk, de mégse lépjük túl a napi ajánlott tápanyagmennyiséget.

Íme a tudósok által rangsorolt 10 legtáplálóbb étel:

1. Mandula

579 kcal, táplálkozási fitneszpont: 97

Monotelítetlen zsírsavakban gazdag. A szív- és érrendszeri egészség megőrzésében és a cukorbetegség megelőzésében segít.

2. Cserimoja

75 kcal, táplálkozási fitneszpont: 96

Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Cukrokban és A-, C-, B1-, B2-vitaminokban, valamint káliumban gazdag eledel.

3. Óceáni sügér

79 kcal, táplálkozási fitneszpont: 89

A Csendes-ócán északi részén és az Aleut-szigetnél előforduló mélytengeri hal. Magas fehérjetartalommal rendelkezik, és kevés telített zsírt tartalmaz.

4. Lepényhal

70 kcal, táplálkozási fitneszpont: 88

A Skandinávia, Közép-Európa és a Földközi- tenger partjainál élő lepényhalnak magas a fehérjetartalma, s főleg D-, B1- és B12-vitaminban gazdag.

5. Chiamag

486 kcal, táplálkozási fitneszpont: 85

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos apró fekete magokat az azték és maja harcosok állóképességük és erejük megőrzésére érdekében fogyasztották. Nagy mennyiségben tartalmaznak rostot, fehérjét, kalciumot, magnéziumot, a-linolénsavat, fenolsavat, növényi eredetű ómega-3 zsírsavakat és vitaminokat.

6. Tökmag

559 kcal, táplálkozási fitneszpont: 85

A tökmag mellett ide sorolható a többi tökféle magja is. A vas és a mangán egyik leggazdagabb növényi alapú forrása.

7. Mángold

19 kcal, táplálkozási fitneszpont: 78

A cékla közeli rokona. Magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin-tartalma, antioxidánsok, foszfor, kálium, kalcium, vas és magnézium is van benne.

8. Sertészsír

632 kcal, táplálkozási fitneszpont: 73

Kiváló B-vitamin- és ásványi anyag forrás. A sertészsír több telítetlen zsírt tartalmaz, mint a bárány- vagy marhahús, ezáltal egészségesebb.

9. Céklalevél

22 kcal, táplálkozási fitneszpont: 70

A cékla levelei nagy mennyiségben tartalmaznak kalciumot, vasat, K- és B-vitaminokat, valamint riboflavinokat.

10. Csattogóhal

100 kcal, táplálkozási fitneszpont: 69

A Mexikói-öböl és az Atlanti-Óceán délkeleti partján őshonos tengeri hal igen tápláló, fehérjében gazdag, és zsírszegény, de veszélyes toxinokat hordozhat. Legismertebb fajtája a vörös csattogóhal.

Fotók: pixabay.com, giovannisfishmarket.com

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam