A világ 10 legtáplálóbb étele
Koreai kutatók több mint 1000 nyers élelmiszer elemzését követően rangsorolták azokat az összetevőket, amelyek a legkiegyensúlyozottabbá teszik a napi tápanyagszükségletet. Meglepő eredményeket találtak.
A kutatók a több mint 1000 élelmiszer tápanyag-információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag-összetevőjét, a napi szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek tápanyagegyensúlyát számszerűsítették, és egy úgynevezett tápanyagfitnesz-állandóval fejezték ki.
Képzeljük el az ideális ételt, amely csak olyan mennyiségű és minőségű tápanyagot tartalmazna, ami a napi igényünk kielégítéséhez szükséges. Ha létezne ilyen élelmiszer, az optimális táplálkozási egyensúlyt biztosítana testünk számára anélkül, hogy bármi mást fogyasztanánk – csakhogy ilyen étel nem létezik.
A kulcs az, hogy magas tápanyagtartalmú élelmiszerek keverékét fogyasszuk, de mégse lépjük túl a napi ajánlott tápanyagmennyiséget.
Íme a tudósok által rangsorolt 10 legtáplálóbb étel:
1. Mandula
579 kcal, táplálkozási fitneszpont: 97
Monotelítetlen zsírsavakban gazdag. A szív- és érrendszeri egészség megőrzésében és a cukorbetegség megelőzésében segít.
2. Cserimoja
75 kcal, táplálkozási fitneszpont: 96
Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Cukrokban és A-, C-, B1-, B2-vitaminokban, valamint káliumban gazdag eledel.
3. Óceáni sügér
79 kcal, táplálkozási fitneszpont: 89
A Csendes-ócán északi részén és az Aleut-szigetnél előforduló mélytengeri hal. Magas fehérjetartalommal rendelkezik, és kevés telített zsírt tartalmaz.
4. Lepényhal
70 kcal, táplálkozási fitneszpont: 88
A Skandinávia, Közép-Európa és a Földközi- tenger partjainál élő lepényhalnak magas a fehérjetartalma, s főleg D-, B1- és B12-vitaminban gazdag.
5. Chiamag
486 kcal, táplálkozási fitneszpont: 85
A Közép- és Dél-Amerikában őshonos apró fekete magokat az azték és maja harcosok állóképességük és erejük megőrzésére érdekében fogyasztották. Nagy mennyiségben tartalmaznak rostot, fehérjét, kalciumot, magnéziumot, a-linolénsavat, fenolsavat, növényi eredetű ómega-3 zsírsavakat és vitaminokat.
6. Tökmag
559 kcal, táplálkozási fitneszpont: 85
A tökmag mellett ide sorolható a többi tökféle magja is. A vas és a mangán egyik leggazdagabb növényi alapú forrása.
7. Mángold
19 kcal, táplálkozási fitneszpont: 78
A cékla közeli rokona. Magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin-tartalma, antioxidánsok, foszfor, kálium, kalcium, vas és magnézium is van benne.
8. Sertészsír
632 kcal, táplálkozási fitneszpont: 73
Kiváló B-vitamin- és ásványi anyag forrás. A sertészsír több telítetlen zsírt tartalmaz, mint a bárány- vagy marhahús, ezáltal egészségesebb.
9. Céklalevél
22 kcal, táplálkozási fitneszpont: 70
A cékla levelei nagy mennyiségben tartalmaznak kalciumot, vasat, K- és B-vitaminokat, valamint riboflavinokat.
10. Csattogóhal
100 kcal, táplálkozási fitneszpont: 69
A Mexikói-öböl és az Atlanti-Óceán délkeleti partján őshonos tengeri hal igen tápláló, fehérjében gazdag, és zsírszegény, de veszélyes toxinokat hordozhat. Legismertebb fajtája a vörös csattogóhal.
Fotók: pixabay.com, giovannisfishmarket.com