2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bevezetnék a halpénteket Magyarországon

A rendszerváltozás óta megduplázódott a halfogyasztás Magyarországon. Az EU-s és a világátlagtól azonban még elmaradunk. A Kapj rá! fogyasztásösztönző kampány lényege, hogy higgyük el, az egészségünk védelmét szolgálja a halfogyasztás.

A kampány olyan emberekhez próbál szólni halügyben, akik egyébként is kapcsolatban vannak a hallal, például horgásznak. A cél, hogy minél többen fogyasszák is, amit megfognak – mondta Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-Hal) szóvivője az InfoRádióban. A kampány már tart egy ideje, és van eredménye, hiszen több halat eszünk.

A karácsonyi étrendben fontos szerepet tölt be a hal. 2003-ban – mely év karácsony előtti napjaiban készült ez a fotó a gyöngyösi Mátra Hal üzletében – a Haltermelők Országos Szövetsége adatai szerint Magyarországon az éves halfogyasztás mintegy 20 százalékát az év végi ünnepek alkalmával vásárolt halfélék tették ki. Közülük elsősorban a pontyot, az afrikai harcsát és a kéksügért keresték a vásárlók, de népszerű volt a busa és a különböző ragadozó halfajták is. Míg 1997-ben Magyarországon egy ember évente 2,7 kilogramm halat fogyasztott, addig 2002-ben ez a mennyiség már elérte a 3,2 kilogrammot
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

„Akármennyire is lassan, és akármennyire is le vagyunk maradva az uniós vagy a világátlagtól, azt látjuk, hogy pár százalékkal, de minden évben nő Magyarországon a halfogyasztás.

Ha azt nézzük, hogy az egyéb húsok fogyasztása folyamatosan csökken, akkor nyugodtak lehetünk, hogy az egészségtudatos választás az élelmiszerekben, a lehetőség a halhoz jutásban egyre több emberhez elér” – fejtette ki a szóvivő.

Karácsonyi halvásárlás egy pécsi halszaküzletben 2018. december 21-én
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A rendszerváltozáskor 2 kiló 70 deka halat fogyasztott egy magyar, ma már ez a szám 6 kiló, ami bár még mindig nem sok, de duplázódást jelent. Olyan kultúrákat tanultunk meg, amelyek korábban nem léteztek a haltenyésztés terén, ilyen például az egészséges, minőségi halhústermelés. Az akvakultúra szerepe egyre fontosabb lesz.

Lévai Ferenc nagyon örülne neki, ha bevezetnék Magyarországon a „halpénteket”,

amelynek egyébként vallási gyökerei is vannak, a péntek ugyanis hagyományosan böjti nap – hústilalommal –, de halat mindig is szabad volt fogyasztani ekkor.

„Ha lehet, akkor egy héten egyszer együnk halat. Ha valami passzol a XXI. századi ember étrendjéhez, akkor az a fehérjék közül a hal” – mondta a MA-HAL szóvivője.

Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? Miért jó gombát fogyasztani? A fogyasztók harmada vásárol fenntarthatósági szempontok alapján élelmiszert Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam