Bevezetnék a halpénteket Magyarországon
A rendszerváltozás óta megduplázódott a halfogyasztás Magyarországon. Az EU-s és a világátlagtól azonban még elmaradunk. A Kapj rá! fogyasztásösztönző kampány lényege, hogy higgyük el, az egészségünk védelmét szolgálja a halfogyasztás.
A kampány olyan emberekhez próbál szólni halügyben, akik egyébként is kapcsolatban vannak a hallal, például horgásznak. A cél, hogy minél többen fogyasszák is, amit megfognak – mondta Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-Hal) szóvivője az InfoRádióban. A kampány már tart egy ideje, és van eredménye, hiszen több halat eszünk.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor
„Akármennyire is lassan, és akármennyire is le vagyunk maradva az uniós vagy a világátlagtól, azt látjuk, hogy pár százalékkal, de minden évben nő Magyarországon a halfogyasztás.
Ha azt nézzük, hogy az egyéb húsok fogyasztása folyamatosan csökken, akkor nyugodtak lehetünk, hogy az egészségtudatos választás az élelmiszerekben, a lehetőség a halhoz jutásban egyre több emberhez elér” – fejtette ki a szóvivő.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
A rendszerváltozáskor 2 kiló 70 deka halat fogyasztott egy magyar, ma már ez a szám 6 kiló, ami bár még mindig nem sok, de duplázódást jelent. Olyan kultúrákat tanultunk meg, amelyek korábban nem léteztek a haltenyésztés terén, ilyen például az egészséges, minőségi halhústermelés. Az akvakultúra szerepe egyre fontosabb lesz.
Lévai Ferenc nagyon örülne neki, ha bevezetnék Magyarországon a „halpénteket”,
amelynek egyébként vallási gyökerei is vannak, a péntek ugyanis hagyományosan böjti nap – hústilalommal –, de halat mindig is szabad volt fogyasztani ekkor.
„Ha lehet, akkor egy héten egyszer együnk halat. Ha valami passzol a XXI. századi ember étrendjéhez, akkor az a fehérjék közül a hal” – mondta a MA-HAL szóvivője.