2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ételek, melyek lerövidítik az életet

A nagyipari módon előállított, ún. feldolgozott élelmiszerek – melyeket a gyártók teleraknak különböző mesterséges ízfokozókkal és adalékanyagokkal – egészségkárosító hatásai régóta ismertek. Tudósok szerint korábban halnak azok, akik gyakran fogyasztanak mesterséges adalékanyagokban gazdag ételeket és italokat.

A nemrég a ScienceAlert-ben publikált francia kutatás azt állítja, hogy minél több különböző, mesterségesen előállított snacket, üdítőitalt és készételt fogyasztunk, annál korábban halunk meg.

Olcsó és „finom” – csak éppen rendkívül káros

A Sorbonne Egyetem munkatársai 44 ezer felnőtt francia polgár körében végzett kutatása az első, mely

konkrét összefüggésbe hozza a korábbi halandóságot a feldolgozott élelmiszerekkel.

Mint a kutatás vezetője, Laure Schnabel epidemiológus meséli, ezek a termékek, melyek előállítása ipari folyamatokkal történik, olcsók, gyorsan felmelegíthetők és könnyen fogyaszthatók, éppen ezért rendkívüli népszerűségnek örvendenek, de ennek ára van.

A feldolgozott élelmiszerek egészségünkre gyakorolt számos negatív hatása között van többek közt az elhízás, a magasvérnyomás-betegség vagy a rák egyes fajtáinak megnövekedett kockázata.

Schnabel és kollégái úgy találták, hogy azon személyeknél, akik esetében a szóban forgó ételek fogyasztása egy hétéves periódus alatt 10 százalékkal nőtt, a korai elhalálozás esélye is mintegy 14 százalékkal emelkedett. Eredményeik természetesen csupán megfigyeléseken alapulnak, s nem egy konkrét okozati összefüggés bizonyítékai, de a kutatók szerint mégis fokozott riadalomra adnak okot.

Ha legközelebb a szupermarket felé vesszük az irányt, jobb, ha inkább hagyományos élelmiszerekkel pakoljuk tele a kosarunkat Fotó: pixabay.com

Tudvalévő, hogy a feldolgozott élelmiszerek energiatartalma jóval magasabb a hagyományos ételeknél, és rengeteg olyan adalékanyagot tartalmaznak, melyet azok nem.

Ilyenek például a különböző ízfokozók, a mesterséges édesítők és aromák, valamint a tartósítószerek.

A statisztikák szerint – elsősorban olcsóbb áruk miatt – főként az alacsonyabb vagyoni státuszú emberek és a diákok a legnagyobb vásárlói az ilyen ételeknek. A másik vonzerő ezen ételek felfokozott ízvilága, melyhez az átlagnál magasabb cukor-, só- és zsírtartalom járul.

A feldolgozott élelmiszerek konkrét egészségkárosító hatásának kimutatásához még több további kutatás szükséges, ami azért sem könnyű feladat, mert ebbe a gyűjtőfogalomba rengeteg különböző típusú étel és ital tartozik, nem beszélve a számtalan fajtájú adalékanyagról. A tudósok egyetértenek abban, hogy

ha legközelebb a szupermarket felé vesszük az irányt, jobb, ha inkább hagyományos élelmiszerekkel pakoljuk tele a kosarunkat.

Érdemes minden esetben átolvasni a termékek csomagolásán az összetevők jegyzékét, és kerülni azokat az ételeket és italokat, amelyek dúskálnak a különböző mesterséges adalékanyagokban. Mint jelen kutatásból kiderül, akár még eljövendő éveink számát is bőven növelhetjük ezáltal.

Neked ajánljuk
Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Több élelmiszer végzi a kukában, mint eddig gondoltuk Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel Dennis letarolta Nyugat-Európát
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam