2019. március 25., Irén, Írisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ételek, melyek lerövidítik az életet

A nagyipari módon előállított, ún. feldolgozott élelmiszerek – melyeket a gyártók teleraknak különböző mesterséges ízfokozókkal és adalékanyagokkal – egészségkárosító hatásai régóta ismertek. Tudósok szerint korábban halnak azok, akik gyakran fogyasztanak mesterséges adalékanyagokban gazdag ételeket és italokat.

A nemrég a ScienceAlert-ben publikált francia kutatás azt állítja, hogy minél több különböző, mesterségesen előállított snacket, üdítőitalt és készételt fogyasztunk, annál korábban halunk meg.

Olcsó és „finom” – csak éppen rendkívül káros

A Sorbonne Egyetem munkatársai 44 ezer felnőtt francia polgár körében végzett kutatása az első, mely

konkrét összefüggésbe hozza a korábbi halandóságot a feldolgozott élelmiszerekkel.

Mint a kutatás vezetője, Laure Schnabel epidemiológus meséli, ezek a termékek, melyek előállítása ipari folyamatokkal történik, olcsók, gyorsan felmelegíthetők és könnyen fogyaszthatók, éppen ezért rendkívüli népszerűségnek örvendenek, de ennek ára van.

A feldolgozott élelmiszerek egészségünkre gyakorolt számos negatív hatása között van többek közt az elhízás, a magasvérnyomás-betegség vagy a rák egyes fajtáinak megnövekedett kockázata.

Schnabel és kollégái úgy találták, hogy azon személyeknél, akik esetében a szóban forgó ételek fogyasztása egy hétéves periódus alatt 10 százalékkal nőtt, a korai elhalálozás esélye is mintegy 14 százalékkal emelkedett. Eredményeik természetesen csupán megfigyeléseken alapulnak, s nem egy konkrét okozati összefüggés bizonyítékai, de a kutatók szerint mégis fokozott riadalomra adnak okot.

Ha legközelebb a szupermarket felé vesszük az irányt, jobb, ha inkább hagyományos élelmiszerekkel pakoljuk tele a kosarunkat Fotó: pixabay.com

Tudvalévő, hogy a feldolgozott élelmiszerek energiatartalma jóval magasabb a hagyományos ételeknél, és rengeteg olyan adalékanyagot tartalmaznak, melyet azok nem.

Ilyenek például a különböző ízfokozók, a mesterséges édesítők és aromák, valamint a tartósítószerek.

A statisztikák szerint – elsősorban olcsóbb áruk miatt – főként az alacsonyabb vagyoni státuszú emberek és a diákok a legnagyobb vásárlói az ilyen ételeknek. A másik vonzerő ezen ételek felfokozott ízvilága, melyhez az átlagnál magasabb cukor-, só- és zsírtartalom járul.

A feldolgozott élelmiszerek konkrét egészségkárosító hatásának kimutatásához még több további kutatás szükséges, ami azért sem könnyű feladat, mert ebbe a gyűjtőfogalomba rengeteg különböző típusú étel és ital tartozik, nem beszélve a számtalan fajtájú adalékanyagról. A tudósok egyetértenek abban, hogy

ha legközelebb a szupermarket felé vesszük az irányt, jobb, ha inkább hagyományos élelmiszerekkel pakoljuk tele a kosarunkat.

Érdemes minden esetben átolvasni a termékek csomagolásán az összetevők jegyzékét, és kerülni azokat az ételeket és italokat, amelyek dúskálnak a különböző mesterséges adalékanyagokban. Mint jelen kutatásból kiderül, akár még eljövendő éveink számát is bőven növelhetjük ezáltal.

Neked ajánljuk
Március zöldségei és gyümölcsei Nyomtatott ételeket terveznek felszolgálni svéd idősotthonokban Gondolta volna? Idehaza az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását a Lidl A Toyotával Japán lehetne a hidrogénalapú üzemanyag bölcsője
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam