2019. július 17., Elek, Endre
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Március zöldségei és gyümölcsei

A környezettudatos étkezés fő elve a szezonális és helyi alapanyagok használata. Az idénynövények helyben teremnek, így nem kell felesleges szállítással terhelni a környezetet. Termelésüknél könnyebb lemondani a mesterséges szerekről, nem kell mesterséges fény az érlelésükhöz. Több bennük a tápanyag és a vitamin. Márciusra is jut még az előző évi termésekből.

A februárra és márciusra ajánlott alapanyagok egy része nem frissen termett, hanem a téli hónapokban jól tárolható zöldség és gyümölcs:

  • alma
  • krumpli
  • cékla
  • dió
  • édes káposzta
  • fekete retek
  • fokhagyma
  • kelkáposzta
  • körte
  • petrezselyemgyökér
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • zellergumó.

Fogyasszunk ezen kívül olajos magvakat, aszalványokat, befőttet és savanyúságot!

Fotó: mindennapszamit.hu

Íme, két nagyszerű téli recept:

Téli nyers céklasaláta

3 sárga és 3 lila cékla
1 fekete retek
2 lila hagyma
2 marék napraforgócsíra
olaj, mustár, só, bors

Ajánlott, hogy piacon vásároljuk meg a zöldségeket. A céklákat, retket és a hagymát vékonyra szeleteljük. Egy nagy tálban összekeverjük a csírával, sózzuk, borsozzuk. Kb. 2 kanálnyi finom olajat (dió-, mák-, olívaolaj, vagy ami éppen van otthon) összekeverünk ízlés szerinti mustárral, és hozzákeverjük a zöldségekhez – és már kész is van!

Fotó: flickr.com

Céklás brownie

500 g cékla (főzve)
100 g vaj
200 g étcsokoládé (fair trade-et és/vagy biót, kakaótartalmút válasszunk)
100 g biofinomliszt
150 g cukor/finomítatlan nádcukor/bioméz
3 db tojás (pl. a YouTyúktól)
25 g cukrozatlan kakaópor (fair trade-et és/vagy biót, kakaótartalmút válasszunk)
1 csipet só

Meghámozzuk és megfőzzük a céklát, majd kisebb darabokra vágjuk. Összetörjük a csokoládét, amit 100 g vajjal és a főtt céklával aprítógépben összekavarunk (akár több adagban). Felverjük a három tojást egy kis sóval és cukorral, majd hozzákeverjük a céklás keveréket. Megszórjuk liszttel és kakaóporral, majd jól összekeverjük. Kivajazzuk a sütőformánkat, és 160 fokon (légkeverésesben) 25 percig sütjük.

Neked ajánljuk
Mit fogunk enni, ha még forróbb, szárazabb és zsúfoltabb lesz a bolygó? Mit fogunk enni, ha még forróbb, szárazabb és zsúfoltabb lesz a bolygó? Diákok idegenelik a búzát a vetőmagültetvényeken (képgaléria) Fejleszti termékei energiahatékonyságát a Rockwool Az EU az Energia Charta Egyezmény korszerűsítését sürgeti
Tovább a forrásra: mindennapszamit.hu
Vissza
Hírfolyam