2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egész Európában hiánycikk lehet az olívaolaj

Huszonöt éve nem volt olyan rossz az olívatermés Olaszországban, mint idén, ezért ebben az évben várhatóan külföldről kell behozniuk az olívaolajat. Több mint felével esett vissza az olívatermelés, sok termelő az utcára vonult Rómában, hogy a kormány segítségét kérjék. Portugáliában és Görögországban is nagy volt a visszaesés.

Heves esőzések, kora tavaszi fagyok, erős szelek és nyári aszály egyaránt sújtotta a mediterrán vidéket, és az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője szerint ezek a szélsőséges időjárási körülmények okozzák az alacsonyabb termésátlagot.

Az előrejelzések szerint az extrém időjárási viszonyok a következő években is megismétlődnek, s az alapjaiban rengetheti meg az olasz olívatermelést. Elég tavasszal két napon fagypont alatti hőmérsékletet mérni, vagy 3-4 nyári napon 40 fok felettit, esetleg 10 napon eső nélkül maradni, és máris kész a baj – még akkor is, ha egyébként éves átlagban nem volt gond az időjárással.

Olívabogyó-kínálat Görögországban Fotó: pixabay.com

A legyengült fákat sokkal könnyebben támadja meg a Xylella fastidiosa nevű baktérium, ami Európában a szőlőket és a csonthéjasokat is fenyegeti. Az olívatermelők szakszervezete szerint a kár eléri az 1 milliárd eurót, és azonnali megoldást várnak a kormánytól a probléma megoldására.

Az előrejelzések szerint a 2018-19-es évben a portugálok termésátlaga 20 százalékkal, a görögöké pedig 42 százalékkal lett kevesebb az előző évekhez képest.

Neked ajánljuk
A vészhelyzet alatt felértékelődtek a csomagolt és tartós élelmiszerek Évente százmilliók fogyasztanak szennyezett ételt Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében Környezettudatosság már gyermekkorban – Tóbiás Károly (videó) Egy nagy szállítmányozási vállalat is lehet fenntartható?
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam