2019. december 11., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Hús” tengeri moszatból és borsóból

Szaporodnak, sokasodnak a húspótlókat mérnöki módszerekkel kikísérletező cégek. Egyesek laborokban tenyésztenek izomszöveteket, mások növényi fehérjékkel, rostokkal és aminosavval próbálják utánozni a hús ízét. Egy barcelonai kutató különleges húspótlót és hozzá 3D-ételnyomtatót fejlesztett ki.

Az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot, mert egy-két alternatíva a valódinál is valódibbnak látszik és ízlik, különösen, ha összehasonlítási alapként darált húsról beszélünk. A laboratóriumiak textúrája általában magasabb pontszámokat kap, mint egy steak vagy csirkemell, viszont túl drágák éttermi fogyasztáshoz, bolti árusításhoz. Pedig lenne rájuk piaci igény.

Giuseppe Scionti Nova Meatje lehet a kivétel.

Rizsből és borsóból készült fehérjeporral, valamint moszatösszetevőkkel helyettesíti a húst.

Injekcióstű-félét használó szerkezetbe, majd hosszú mikronyomtatószálba keveri őket, és így alakítja ki steakformájukat. Textúrájuk megegyezik a valódi húsokéval, és a gép, egy 3D-ételnyomtató óránként kb. 10-15 dekát készít belőlük.

Fotó: 3ders.org

Giuseppe Scionti a nyomtatót a barcelonai Katalán Műszaki Egyetemen fejlesztette, a receptet szabadalmaztatta, és tavaly elindította a cégét.

Akik megkóstolták a terméket, úgy érezték, hogy annak állati hússzerű a textúrája, de maga a feltaláló úgy látja, hogy az íze ugyan jó, de nem olyan, mint a húsé. Elmondása szerint a nanorostok állati fehérjéket utánzó növényi fehérjékké alakítása jelentette az első számú kihívást.

A Beyond Meat, az Impossible Burger és a hasonló cégek azért lehetnek népszerűek, mert a darált húst olyan jól imitálják, hogy az alapanyagokból az amerikaiaknak kedves ételek, például burgerek, tacók és chilik növényi hasonmásai készíthetők.

A Földközi-tenger környékén élők viszont inkább a rostos, és nem a vagdalt húsokat eszik, így nehezebb az ízlésüknek megfelelő húspótlékot kikísérletezni.

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is.

Ezek a termékek a fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

„A környezetre semmilyen módon nem káros alapanyagokat használtam, s például az avokádót és a kinoát (rizsparéjt) igyekeztem elkerülni, mert mindkettőt importálni kell, szállításuk pedig káros a környezetre” – jegyezte meg.

„Steakjéből” 10 deka kb. 3 dollár, tehát megfizethető árkategória, és így már éttermekbe, boltokba is eljuthat Scionti hamis húsa. A gyártás növelésétől drasztikus árcsökkenés várható. Barcelonai séfekkel együtt is működik az íz kialakításán, és ha sikerül, akkor hamarosan 3D-nyomtatott steakeket is láthatunk az étlapon.

Neked ajánljuk
Hatszor több élelmet tudnának biztosítani az óceánok, mint jelenleg A Lidlben is lehet már műhúsos hamburgert venni A befektetők kényszeríthetik klímavédelemre a vonakodó vállalatokat Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség még nem elégedett Megható mesefilm a tengerek szennyezéséről, az egyéni erőfeszítésről és az összefogás erejéről
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam