2020. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyomtatott ételeket terveznek felszolgálni svéd idősotthonokban

A 3D-nyomtatás és a táplálkozás románcának következő lépéseként Halmstad város önkormányzata printelt brokkolis csirkecombokat szolgálna fel idősotthonok rágással és nyeléssel küszködő lakóinak.

Svéd önkormányzatok fontolóra vették, hogy idősotthonokban nyomtatott ételeket szolgálnak fel a bentlakóknak. Mivel az utánzatok megtévesztően hasonlítanak az eredetire, elsősorban az idős személyek étvágyát szeretnék növelni velük.

Fotó: 3ders.com

„Amikor valaki rájön, hogy nehezére esik a rágás és a nyelés, a mai ételek nehezen hozzák meg az étvágyát. Ebből az alapkoncepcióból kiindulva valami esztétikusabbra gondoltunk, és az eredeti kosztok formájának másolásával próbáljuk elérni, hogy az érintett személyeknek megjöjjön a kedvük az ételek elfogyasztásához, tartsák étvágygerjesztőnek azokat” – nyilatkozta a halmstadi önkormányzat élelmezési osztályát vezető Richard Asplund.

A Svédország nyugati partjainál fekvő város 3D-nyomtatással akar tisztított brokkolit és csirkét feldolgozni. Az egyik nyomtatott étel úgy néz ki, mint a csirkecomb, állaga viszont a panna cottáéra emlékeztet.

A svéd felnőttek kb. 8 százaléka csak nehézségek árán képes rágni és nyelni. Nagy gondnak tartják az ország illetékes szakemberei, hogy az otthonokban lakó és étkező személyek alultápláltak, mert rágás- és nyelésproblémák miatt keveset esznek.

A projekttel az állami innovációs testületnél (Rise) koordinátorként dolgozó Evelina Höglund szerint sok vitát kiváltó mindennapos problémát kell megoldaniuk. A Rise önkormányzatokkal, a Findus és a Soloma élelmiszer-beszállítókkal, 3D-nyomtatócégekkel (Cellink, Addema), valamint a Lund és a Kristianstad egyetemek kutatóival dolgozik együtt.

Fotó: szuperfarm.hu

Az első komoly kihívásnak az alapanyagok orvosi és ipari technológiákhoz fejlesztett printerekre történő adaptálása bizonyult. Adaptáció nélkül se higiénikusan, se nagy mennyiségben nem működne, vagy csak döcögve menne a nyomtatás.

A korábban a Falkenbergs Strandbadban vezető szakácsként dolgozó Asplund a jelenlegi projektről annyit mondott még, hogy a nyomtatott csirke nem tűnik túl étvágygerjesztőnek. Ezek a csirkék viszont – szerinte – finomabbak azoknál az ételeknél, amelyeket az otthonok lakói naponta kapnak.

A projekt az előkészületeknél tart. Az első ételeket Halmstadtban és Helsingborgban tesztelhetik valamikor az év folyamán. A projekt részeként személyre szabott recepteket is kidolgoznak. A receptek az illető étrendi szokásainak és egészségügyi állapotának figyelembevételével készülnek.

Neked ajánljuk
Tarol a mélyhűtött pizza fogyasztása Magyarországon Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Maradék nélkül 6. rész - Az élelmiszer-hulladék sorsa Mi köze a gyümölcsnek az elektronikai hulladékhoz? Ez a 8 dolog semmiképp ne kerüljön a komposztba
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam