2020. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bioélelmiszerek keletről: könnyen pórul járhat!

Különösen kínai, török és indiai élelmiszerekről derül ki az európai laborokban, hogy növényvédőszer-maradékokat tartalmaznak, azaz egyáltalán nem biominőségűek. Törökországból, Moldáviából és Ukrajnából is nagy mennyiségben érkeztek kifogásolható tételek.

A német taz.de cikke szerint tavaly a 390 gyanús tételből, amelyik Kínából érkezett, 17 százalék valóban szennyezettnek bizonyult. A Törökországból és Indiából beszállított mezőgazdasági termékek 10-10 százaléka bukott el a laborvizsgálatokon. Kínából 9600 tonnányi kifogásolt árut azonosítottak 2018 folyamán, Törökországból 6100, Moldáviából 5300, Ukrajnából 4500 tonna

vegyszerrel szennyezett, de biónak mondott élelmiszer-alapanyag érkezett. A szermaradékok 91 százalékban olyan készítményekből származtak, amelyeket a biogazdálkodásban tilos alkalmazni.

Az esetek többségében egyetlen tiltott hatóanyag jelenlétét igazolták a vizsgálatok, de 38 százalékban egyszerre több hatóanyag is kimutatható volt.

Fotó: agrarszektor.hu

A legproblémásabbnak a banán, az avokádó és az alma bizonyult.

A gyümölcsöket kockázatosság szempontjából a fűszernövények követik (pl. oregánó, kardamon, szezámmag), de a kávé és a tea sem bizonyult teljesen tisztának, valamint az állati takarmányokban (pl. napraforgópogácsa) bukkantak még hibás szállítmányokra.

A dolog érdekessége, hogy a problémás esetek 40 százalékát egyedül Németország jelezte, kilenc ország egyáltalán nem észlelt szabálytalanságokat a beérkező árukkal kapcsolatban, köztük volt Görögország és Lengyelország is.

Neked ajánljuk
Húsfogyasztás Magyarországon (2010–2018) Évente százmilliók fogyasztanak szennyezett ételt Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható Díj a járvány idején helytálló nők elismerésére
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam