2019. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak a húsfogyasztás drasztikus csökkentése mentheti meg a bolygót

A kutatók szerint a világ megmentéséhez a húsfogyasztás drasztikus csökkentése szükséges, de ahhoz több tényezőnek össze kell adódnia. Ehhez kínálhat jó választási lehetőséget az egyre terjedő flexitarianizmus. Követői úgymond „rugalmas vegetáriánusok”, akik időnként szívesen fogyasztanak minőségi húsokat.

Régóta vita tárgyát képezi, hogy az elfogyasztott állati termékek egyre emelkedő mennyisége nem túl kedvező sem az állatok jólléte, sem a környezet szempontjából.

A Lancet orvosi folyóiratból átvett, The Guardianben is megjelent kutatás szerint drámai változásokra van szükség az élelmiszer-termelésben és a táplálkozási szokásainkban annak érdekében, hogy elkerüljük a bolygó katasztrofális károsodását.

A „bolygó érdekeinek határán belüli fogyasztást” szem előtt tartva a vörös hús fogyasztását 50 százalékkal kell csökkenteni, a diófélék, a gyümölcsök, a zöldségek és a hüvelyesek bevitelét pedig meg kell duplázni.

A tanulmány szerzőinek számításai szerint az észak-amerikaiaknak 84 százalékkal kevesebb vörös húst szabad enniük, de hatszor több babot és lencsét, az európaiak esetében pedig 77 százalékkal csökkenő hús, és tizenötször több dió és magféle fogyasztásáról van szó.

Fotó: pexels.com

A Nature tudományos folyóiratban tavaly októberben megjelent másik kutatás szerint a húsfogyasztást 90 százalékkal csökkentenék a fenntarthatatlan globális felmelegedés és a vízhiány elkerülése érdekében.

A túlzott húsfogyasztás problémája, más környezeti válságokhoz hasonlóan, politikai megoldásokat is igényel. A húsfogyasztás azonban továbbra is személyes választás kérdése.

Jó hír, hogy az emberek étrendje folyamatosan változik, és egyre növekvő arányban jelennek meg a vegetáriánusok, a vegán étrend hívei.

A vegán étrendben tisztán növényi alapanyagokból készül minden étel, míg a vegánizmus a húsok és a tejtermékek mellett kizárja a tojás, a méz, sőt, akár a gomba fogyasztását is.

Az étrend változása egyfajta globális válasz a vörös húsra. A csökkentett húsfogyasztás másik újfajta étkezési szokását a flexitarianizmus adja, melynek követői többnyire növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak, ám néhanapján szívesen iktatnak be az étrendjükbe minőségi húsokat.

Neked ajánljuk
Vége a korlátlan ételfogyasztásnak A Lidlben is lehet már műhúsos hamburgert venni Többször használható – használjuk hát többször! Hamburgban nem humbug a klímavédelem Wizz Air: ki kell tiltani a business osztályt a rövid távú légi közlekedésből
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam