2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldség? Gyümölcs? Vagy egyik sem?

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tett közzé két elég érdekes, bár a magyar lakosság egészségügyi helyzetére vonatkozóan szomorú ábrát.

Az elsőn az látszik, hogy az unió egyes tagállamaiban a lakosság hány százaléka fogyasztott 2017-ben napi szinten zöldséget. Az uniós átlag 64 százalék, Magyarország 30 százalékkal az utolsó helyen végzett.

Napi zöldségfogyasztás az EU-ban 2017-ben (népesség százaléka) Forrás: ec.europa.eu/eurostat

Gyümölcsfogyasztás szempontjából kicsit jobban állunk, bár 40 százalékkal így is csak a negyedik legkevesebb gyümölcsöt fogyasztó ország lettünk az EU-ban.

Napi gyümölcsfogyasztás az EU-ban 2017-ben (népesség százaléka)  Forrás: ec.europa.eu/eurostat

Manapság a mediterrán diéta a legelismertebb étrend, a tudomány jelenlegi állása szerint ez az egészséges étrend,

benne friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, halakkal és olajos magvakkal, s ami talán fontosabb, hogy fokhagymát, sok olívaolajat és némi vörösbort is kell fogyasztani.

Az Egészségügyi Világszervezet is ezt a diétát javasolja, mert az ezen étrend szerint étkezőknél sokkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, és az alaknak is jót tesz.

A mediterrán étrend egy tanulmány szerint az idősebbek körében csökkentheti a korai halálozás kockázatát, és a depresszió megelőzésében is segíthet.

Neked ajánljuk
Tojásbevonattal tartósítanák a friss zöldség-gyümölcsöt (videóval) A vészhelyzet alatt felértékelődtek a csomagolt és tartós élelmiszerek Növényvédelem növényi levekkel, vegyszermentesen Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam