2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gyilkos étrend

Idejekorán jött a figyelmeztetés: sokan lesznek betegek vagy halnak meg korábban az étrendjük miatt. A Nature-ben megjelent új tanulmány szerint a feldolgozott, alacsony rosttartalmú élelmiszerek és a vegyszerekkel kezelt alapanyagok mind a testre, mind a beleinkre károsak.

Az alacsony rosttartalmú étrend a Stanfordi Orvostudományi Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint számos egészségügyi problémát okoz:

elpusztulnak a jó bélbaktériumok, és károsodik a bél egészsége. A rostszegény táplálkozás 60 százalékkal is csökkentheti az egészséges bélbaktériumok számát.

A bélmikrobiom a bélrendszerben változó mennyiségben és összetételben lévő jó baktériumok összessége.

Illusztráció: Food News

A Nature című folyóiratban megjelent tanulmány készítői egereken végeztek kísérleteket rostban szegény, illetve gazdag ételekkel. Azoknak az egereknek, amelyek nem kaptak rostot, 75 százalékkal csökkent a bélrendszerükben a jó baktériumfajok száma, míg a másik csoportba tartozó egerek bélrendszerének és gyomrának állapota némiképp javult a rostnak köszönhetően.

A bélbaktériumok egyensúlya és sokfélesége elengedhetetlen az immunrendszer és a szövetfejlődés szempontjából.

Az alacsony rosttartalmú étrend mellett a modern élet számos aspektusa járul még hozzá a bélmikrobiom pusztulásához. Ezek közé tartozik a stressz, az alváshiány és az antibiotikumok használata.

Érdemes elkerülni a feldolgozott élelmiszerek, a magas zsírtartalmú és finomított cukrokban gazdag ételek fogyasztását, s helyettük magas rosttartalmú alapanyagokat fogyasztani.

Ilyen alapanyagok például a spárga, a banán, az alma, a bogyós gyümölcsök, a póréhagyma, a hüvelyesek és a zab. A kollagénben gazdag ételek (pl. lazac,  csontleves) is jót tesznek. A fermentált élelmiszerekre is szükség van, amelyekben magas a probiotikus baktériumok szintje, mint például a kefir, a kimchi, a miso, a savanyú káposzta és a házi joghurtok.

Neked ajánljuk
Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? Péntek Csaba: A hamburgered ára A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam