2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan hasznosíthatja az élelmiszeripar a 3D-nyomtatást?

Az élelmiszeripar és az italkészítés minden szektorát lefedő brit Campden BRI kutatószervezet egyik nemrég indult projektjében a 3D-nyomtatás (3DP) és az élelmiszeripar kapcsolatát vizsgálja arra fókuszálva, hogy az utóbbi hogyan hasznosíthatja a hozzáadott gyártótechnológiát.

A 3D-ételnyomtatás gyorsan fejlődő technológia, egyre több, különféle ételek printelésére alkalmas gép létezik. Jelenleg leginkább krémes-puha élelmiszerekre, például csokikra, pürékre és édességekre alkalmazzák, amelyek változatos formákká és szerkezetekké alakíthatók a technológiával.

A Campden BRI csapata igyekszik minden lehetőségnek utánajárni, valamennyit alaposan tanulmányozni, és kideríteni, melyek alkalmasak tömegtermelésre.

Fotó: szuperfarm.hu

„A 3D-nyomtatás öles léptekkel fejlődik, az utóbbi években sok iparágban megjelent, az összest átalakítja. Az élelmiszeriparra alkalmazni azonban nem egyértelmű. Sok szempontot kell figyelembe venni hozzá: a megengedett tárolási időt, mikrobiológiai fertőzéseket, nyomtatási hőmérsékletet, textúrákat, áramlástant, és végül azt is, hogy különféle élelmiszerek mennyire és milyen gyorsan printelhetők, printelhetők-e egyáltalán. Nyomtatók tisztításával szintén foglalkozunk. Elemezni kell ezeket a kérdéseket, majd a fogyasztói elvárásoknak és biztonsági szempontoknak eleget tevő megoldásokat kell kidolgozni” – nyilatkozta a projektet vezető, egyébként élelmiszer-összetevőkkel foglalkozó Gael Delamare.

A projekt célja a 3D-nyomtatótechnológia élelmiszeripari alkalmazásainak objektív és független értékelése, a korlátok bemutatása. Az elemzéshez rengeteg alapanyagot, élelmiszert, ételt használnak – azaz nyomtatnak –, mert az elméleti alapvetések mellett a gyakorlatban igyekeznek meggyőződni nyomtathatóságukról.

A kutatók különféle étrendeken alapuló, személyre szabott tápanyagok kidolgozásával is foglalkoznak, például idős személyek étkezésében növelnék a D-vitamin-, kalcium- és fehérjemennyiséget. Ételek személyekhez igazításában persze még jóval tovább is elmehetnek, hiányokat pótolhatnak, ha például nem elegendő a zsírsav, vagy kevés a rostos tápanyag.

„Mivel a romlandó termékek kívánságra printelhetők, az élelmiszer-veszteségek is csökkenthetők a technológiával” – véli Delamare.

Neked ajánljuk
Ha elég jó marketinget csinálnak a rovaroknak, akkor nagy étvággyal fogjuk enni őket? Útmutató az élelmiszer-pazarlás mérséklésére A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos vegetáriánusé Trópusi vihar pusztít Houstonban Kis képes lepkeház – Könyv és művészeti alkotás
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam