2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden egyes kifogott brit garnélarák tele volt kokainnal

Brit kutatók vizsgálták az ország keleti térségének természetes vizeit, és megdöbbentek, amikor az összes kifogott garnélarákban kokainmaradványokat találtak, amely a mintákban szintén jelen lévő ketaminhoz hasonlóan tudatmódosító hatása miatt igen kedvelt drognak számít.

A King's College London kutatói igen meglepődtek, amikor a Suffolk Egyetemmel együttműködve megvizsgálták a Suffolk megyei természetes folyóvizeket és az abban élő állatokat, köztük az édesvízi garnélarák különböző mikroszennyező anyagainak szintjét is. Az általuk kifogott valamennyi, összesen 15 darab garnélarákban kokain nyomára bukkantak.

„A kokain ennyire nyilvánvaló jelenléte a vízben élő állatok szervezetében nemcsak a térség vagy Nagy-Britannia, hanem az egész világ problémája”

– mondta Nic Bury, a Suffolki Egyetem kutatója a The Guardiannek. „A vizsgált valamennyi, összegyűjtött mintában megtaláltuk a kokaint, és más tiltott szereket, mint például a ketamint, peszticideket és gyógyszermaradványok széles skáláját” – tette hozzá.

A Gammarus pulex-fajta édesvízi garnélában is találtak kokaint a kutatók
Fotó: King's College London

Bár a drogok, gyógyszerek, rovarirtó szerek és vegyszerek egyelőre alacsony koncentrációban vannak jelen a vadon élő garnélarákok populációjában, Thomas Miller, a King's College London vezetője szerint ezek a vegyületek egyértelmű veszélyt jelenthetnek a vadvilágra nézve.

A brit vizekbe egyre gyakrabban kerülnek különböző kábítószer-származékok, és lassan félő, hogy az ivóvízellátó hálózatokba is bekerülnek.

„Óriási megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy rendszeresen előfordulnak tiltott szerek a vadon élő állatok szervezetében” – mondta Leon Barron kutató. „Talán azért olyan meglepő ez az eredmény, mert ezeket a drogokat talán inkább Londonban tudnánk elképzelni, és semmiképpen sem a kisebb, vidéki vízgyűjtő területeken” – fűzte hozzá.

A garnélarákot világszerte nagyra becsülik és halásszák, kereskedelmi és gasztronómiai szempontból ezek a karcsú tengeri állatok az összes rákféle közül a legfontosabbak.

Neked ajánljuk
Szigorúbban kell venni az EU-s nitrátirányelvet vizeink védelmében A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Mi legyen egy nap a tányérodon A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam