2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egészségesebb tengeri ételeket!

Blokklánc-technológiával sokkal könnyebben végigkövethető például egy kagyló útja a halászat helyszínétől a fogyasztó asztaláig. Az egyre szennyezettebb vizek miatt nagy szükség van az új megoldásokra ahhoz, hogy a vásárló megtudja, mit fog megenni.

Tavaly őszi hír volt, hogy magyar fejlesztők által készített blokkláncalapú élelmiszer-nyomonkövetést vezetett be az Auchan öt országban. Most egy, a magyar fejlesztéshez hasonló külföldi példáról érkezett hír.

A McKinsey & Company tavalyi felméréséből kiderült: a minőségi élelmiszer fontosabb az árnál, a vásárlókat egyre jobban érdekli a biztonság. A modern élelmiszerláncban azonban egyre kevesebb információval rendelkezünk például egy-egy termék pontos származási helyéről. Paradox helyzet: miközben folyamatos információs túlterhelésben élünk, sokszor fogalmunk sincs arról, hogy mit is eszünk valójában.

A BBC írása szerint szerencsére változhat a helyzet.

Új technológiák véget vethetnek az információhiánynak, és ismét megfelelő, de legalábbis megfelelőbb ismeretekkel rendelkezhetünk. „Csak” az ellátási láncon végigmenő termékek, például halak útját kell követni hozzá.

Az adatlap eredeti fotót, a halászat helyszínét, az állat tömegét, fajtáját, a hajó és személyzete információit, a vízre vonatkozó adatokat és a termék RFID-címkéjének számát tartalmazza.

Ez a (bitcoinszerű) blokkláncmintára működő új rendszer a halászat helyszínétől a boltig minden eddiginél részletesebb ismereteket szolgáltat a rajta keresztülmenő halakról, rákokról stb. a fogyasztónak. Idén az első ilyen termékeket Új-Zélandon és az Európai Unió nagyáruházaiban árusítják majd.

Fotó: szuperfarm.hu

Alfred Cook, a Természetvédelmi Világalap (WWF) programmenedzsere elmondta: a lánc átláthatóságából az is kiderülhet, melyik halat fogták rabszolgamunkával, és a jövőben megakadályozzák, hogy hasonló termékek kerüljenek az asztalunkra.

A halban és más tengeri állatban lévő műanyag kizárásához geolokációs információval győződnek meg arról, hogy a népszerű, tehát tömeges turizmus miatt veszélyeztetett partoktól távol fogták őket, majd több minőségellenőrzésen ment keresztül.

A technológiai infrastruktúra évek óta adott, először Ausztráliában és Új-Zélandon kísérleteztek vele, hamarosan újabb részprojektek következnek, az egyik például Miami környékén.

Az eddigi gyakorlatban a különféle szervezetek, cégek saját adatbázisaikban őrizték az információkat, és rengeteg időbe telt az egymás közti kommunikáció, amin az RFID-címkék, 2D-bárkódok sem segítettek sokat. Az eladó okostelefonos alkalmazásokon juttatta el a vásárlókhoz a termék pontos eredetére vonatkozó adatokat, de lényegében semmi mást azokon kívül.

Az első lépéstől az utolsóig történő nyomon követés csak blokklánccal lehetséges, és mivel a vásárlók nagyobb átláthatóságot szeretnének, a jövőben egyre több cég választhatja ezt a megoldást. Az alkalmazások száma folyamatosan nőni, minőségük javulni fog. „Interakcióba léphetünk” leendő élelmiszereinkkel… Ettől persze még nem lesz több hatalmunk felettük, viszont legalább tudni fogjuk, hogy mit eszünk.

Mivel a tengerből származó táplálékok egyre veszélyeztetettebbek, ezek a megoldások idővel kötelezővé válhatnak.

Neked ajánljuk
Jelentősen olcsóbb lehet a laborhús előállítása Nagyanyáink módszerével készült adalékmentes ételek Rovarlárvákból gyártott étel oldhatja meg az élelmezés gondját Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam