2020. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Húsz év múlva több mesterséges húst fogunk enni, mint valódit?

Szakértők szerint 2040-re az elfogyasztott húsok 60 százaléka már nem a levágott állatokból fog származni, hanem laboratóriumban mesterségesen előállított vagy növényi alapú készítményekből.

Az AT Kearney globális tanácsadó friss jelentése, amely szakértői interjúkon alapszik, kiemeli, hogy a hagyományos állattenyésztésnek és a húsok előállításának súlyos környezeti hatásai vannak, és

a nagyüzemi állattenyésztést sokan egy felesleges rossznak tekintik.

Az olyan cégek, mint a Beyond Meat, az Impossible Foods és a Just Foods, amelyek növényi összetevőket használnak a hamburgerhús vagy a rántotta és más termékek előállításához, gyorsan növekednek.

Több vállalat azon dolgozik, hogy laboratóriumi körülmények között állítsanak elő húst, amelyek sejtszinten ugyan állati eredetűek, mégsem kellett hozzá egy állatot sem levágni. Az AT Kearney szerint a flexitárius, a vegetáriánus és a vegán életmód felé való elmozdulás tagadhatatlan.

Sok fogyasztó eszik a környezeti és az állatjóléti tudatosság miatt kevesebb húst.

A cég szerint a szenvedélyes húsfogyasztóknak sem kell aggódniuk, mert a jövő húskészítményei az ő igényeiket is kielégítik majd – a kedvezőtlen környezeti hatások nélkül.

A jelentés becslése szerint 2040-ben az elfogyasztott hús 35 százaléka laboratóriumi, 25 százaléka pedig vegán, növényi alapú lesz.

Illusztráció: pixabay.com

Neked ajánljuk
A 3D-s nyomtatott steak a jövő élelmiszere? Egyre több Magyarországon a biogazdaság, de még így is nagy a lemaradásunk Zöldülnek a városok, és ehhez kellett a koronavírus Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam