2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre olcsóbb a növényolaj, ami miatt mindennél gyorsabban pusztítják a Földet

A pálmaolaj ára 7,4 százalékkal csökkent a második negyedévben, és ezzel már a hetedik egymást követő negyedévben jegyeztek fel áresést – közölte a Bloomberg alapján az MTI.

Elemzők szerint egyelőre biztosan nem várható drágulás, mert a vezető előállító Indonéziában és Malajziában továbbra is magas a pálmaolaj-tartalék, miközben mérséklődik a pálmaolaj iránti kereslet.

Szakértők azzal számolnak továbbá, hogy a legnagyobb termelő Indonéziában a tavalyi 42 millió tonna után idén akár 3 millió tonnával többet állíthatnak elő pálmaolajból. Az előző években a termelés nagyobb mértékben, több mint 5 tonnával bővült. Indonézia és Malajzia adja a világ pálmaolaj-termelésének csaknem 90 százalékát.

Fotó: youtube.com

A pálmaolaj megtalálható számtalan élelmiszerben, továbbá mosóporok, szappanok, háztartási tisztítószerek, gyertyák, kozmetikai termékek (krémek, rúzsok) szintén tartalmazhatnak pálmaolajat, ugyanúgy, mint a gépjárműveket hajtó biodízel.

A növényi olaj népszerűsége miatt az egyik legnagyobb környezetvédelmi problémának is a forrása: naponta hatalmas területeket vágnak ki az esőerdőkből, őserdőkből, hogy új ültetvényeket hozzanak létre.

Ezzel csökkentve olyan állatok, mint az orangutánok életterét, valamint pusztítva a szén-dioxid-feldolgozásban nélkülözhetetlen zöldterületeket.

Neked ajánljuk
Mosónövények, akár házilag is Vásárlással szavazzunk az ökotermékekre (videóval) Olajtermelő élesztőkkel vennék elejét a további erdőírtásnak Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam