2019. július 19., Emília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miből áll a magyar lecsó titka?

A lecsó, ez a könnyű nyári zöldségpörkölt nemzetközi szinten határainkon túl is kedvelt eledel, megbolondítva vagy kiegészítve más fűszerekkel vagy zöldségekkel.

Szívesen fogyasztott étel a balkáni lecsóként is ismert szerb gyuvecs, vagy a francia ratatouille, amibe padlizsán és cukkini is kerül. Az olasz lecsó a peperonata, ami az igazi olasz fűszerektől nyeri el itáliai jellegzetességét. Az arab-zsidó shakshuka a tojásos lecsóhoz hasonlítható, őrölt pirospaprikával fűszerezve.

Egy azonban biztos: lehetünk bárhol a nagyvilágban, az igazán ízletes, magyaros lecsó csak itt, hazai földön készíthető. Egyik összetevője a kellemesen édeskés vagy éppen csípős és erős paprika, a másik a mézédes paradicsom, amitől szinte örömkönny szökik a szemünkbe. Ezeken túl a nélkülözhetetlen hagyma és egy kevéske só – ebben áll az igazi magyar lecsó titka.

Elkészítés:

  • Csumázzuk ki a paprikákat, és szeleteljük fel nem túl nagy darabokra.
  • Pucoljuk meg a hagymát. Semmiképp se vágjuk apróra, mert a jó lecsó kicsit édes, ezt pedig a 2-3 cm nagyságú hagymadarabok adják meg neki.
  • Daraboljuk a paradicsomot is 3-4 centis kockákra.
  • Hevítsünk nagyobb lábosban olajat. A forró olajban dinszteljük meg a hagymát.
  • Adjuk hozzá a feldarabolt lecsópaprikát.
  • Pirítsuk össze, majd keverjük bele a paradicsomot is. Fedjük le a lábost, és alacsony lángon, 10-15 perc alatt főzzük készre a lecsót.
  • Sózzuk ízlés szerint, tálaljuk forrón.
Fotó: pixabay.com

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Megbízható helyen vásároljunk.
  • Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be.
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán külön, zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • Gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki. Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk. Darabolás előtt csöpögtessük le.
  • Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
  • A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a lecsóba.
  • A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!
Neked ajánljuk
Az évszázad vihara söpört végig Kisvárdán (videó) Lehet, hogy túlzásba visszük a mosást? Az okostégla okos döntés Görögországban jó fogás a hulladék Szellemhálók (képgaléria)
Tovább a forrásra: eteltcsakokosan.hu
Vissza
Hírfolyam