2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland startup 2021-re szeretné elérni, hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

A hagyományos hústermékeket helyettesítő megoldások esetében jelenleg a növényalapú termékek látványos növekedését éljük, amit talán az szemlétet a legjobban, hogy az egyik ilyen profilú ismert cég, a Beyond Meat részvényeinek árfolyama pár hónap alatt a háromszorosára ugrott.

A másik jelentős trend a laborhús elterjedése lesz. Egy holland startup, a Mosa Meat társalapítója, Mark Post mutatta be hat éve az első laborhúst, melynek előállítása akkor még 80 millió forintba került. Ahogy a termelés fokozatosan elkezd nőni, az előállítási költség drasztikusan csökkenni fog.

A cél, hogy 9 euró környékén tudjanak előállítani egy hamburgernyi húst.

A holland cég egy spanyol vállalattal, a Biotech Foodsszal karöltve dolgozik a következő lépésen. A céljuk, hogy 2021-re minden szükséges engedélyt megszerezzenek, minden törvényi előírásnak megfeleljenek, hogy elkezdhessék a laborhús nagyobb mennyiségű előállítását.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Jelenleg egy kilogramm laborhús 100 euró, és sem a fent említett cégek, sem más versenytársaik, mint a londoni Higher Steaks még nem nyújtották be technológiai eljárásaik jóváhagyatását az unió felé.

Bár még távol vagyunk a műhúsok tömegtermelésétől, de „papíron” minden adott ahhoz, hogy a laborhús árban is versenytársa legyen a hagyományos húsnak, amint eléri az ipari termelési szintet.

John Lynch, az Oxfodri Egyetem kutatója bár biztatónak látja ez a technológiát, de szerinte

még nem látni, hogy a nagy mennyiségben növesztett laborhús valóban jobb minőségű-e, és környezetbarátabb-e az előállítása, mint a hagyományos húsé.

Az eddigi tanulmányok arra jutottak, hogy bár a takarmányozás és egyéb állategészségügyi, állatjóléti kérdések kiesése jelentősen csökkenti a környezetterhelést, ám rengeteg energiát emészt fel a laborhús előállítása. Innentől kezdve már csak az kérdés, hogy a cégek milyen módon biztosítják energiaellátásukat.

Neked ajánljuk
Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam