2019. december 11., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Levegőből élelmiszert?

Egy finn cég levegőből készít élelmiszert, amely nemcsak egészségesnek ígérkezik, de még a globális felmelegedés ellen is hasznos lehet. Előállításához csupán víz, áram és szén-dioxid szükséges, az eredmény pedig egy lisztszerű anyag, amit akár az űrhajósok is használhatnak majd élelmiszer előállítására.

Solein néven fejleszt egy különleges élelmiszert a Solar Foods nevű finn cég – számolt be a Big Think. A Solein nevű por egy olyan fehérjeforrás, melynek 50 százaléka fehérje, 5-10 százaléka zsír, 20-25 százaléka pedig szénhidrát.

A Solein előállításához mindössze vízre, áramra és szén-dioxidra van szükség, a végeredmény pedig egy lisztszerű és -ízű anyag, amely 2021-re több élelmiszer alapanyaga is lehet. 

A Solein a jövő élelmiszere lehet Fotó: solarfoods.fi

Az előzetes ígéretek szerint a Solein porral először joghurtokban és turmixokban találkozhatunk majd, de nem kell sokat várni arra sem, hogy húsmentes húst állítsanak elő belőle.

De hogy készülhet levegőből élelmiszer? 

A különleges eljárás során szén-dioxidot nyernek ki a levegőből, amit vízzel, vitaminokkal és tápanyagokkal dúsítanak, ezután pedig napenergiából származó árammal egy fermentációs folyamatot katalizálnak. Az előállítási munkálatokhoz szinte alig kell termőföldet és vizet felhasználni, így az élelmiszer gyártása költséghatékony és környezetbarát is. 

A Solein előállítása során a finn cég az Európai Űrügynökséggel is együtt dolgozik, hogy az élelmiszert ne csak a bolygón, hanem akár azon kívül, egy űrállomáson is elő lehessen állítani. 

A mostani elképzelések szerint a Solar Foods terméke 2050-re meghatározó fehérjeforrása lesz a Föld 9 milliárd lakójának.

Neked ajánljuk
A Lidlben is lehet már műhúsos hamburgert venni Indiában valósággá vált a pénzért vett levegő Anyatejjel táplált csecsemők a világon (2013-2018) Gyorsvonatokkal zöldítene a KLM is Nem csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak a fenntarthatóságot
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam