2020. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Levegőből élelmiszert?

Egy finn cég levegőből készít élelmiszert, amely nemcsak egészségesnek ígérkezik, de még a globális felmelegedés ellen is hasznos lehet. Előállításához csupán víz, áram és szén-dioxid szükséges, az eredmény pedig egy lisztszerű anyag, amit akár az űrhajósok is használhatnak majd élelmiszer előállítására.

Solein néven fejleszt egy különleges élelmiszert a Solar Foods nevű finn cég – számolt be a Big Think. A Solein nevű por egy olyan fehérjeforrás, melynek 50 százaléka fehérje, 5-10 százaléka zsír, 20-25 százaléka pedig szénhidrát.

A Solein előállításához mindössze vízre, áramra és szén-dioxidra van szükség, a végeredmény pedig egy lisztszerű és -ízű anyag, amely 2021-re több élelmiszer alapanyaga is lehet. 

A Solein a jövő élelmiszere lehet Fotó: solarfoods.fi

Az előzetes ígéretek szerint a Solein porral először joghurtokban és turmixokban találkozhatunk majd, de nem kell sokat várni arra sem, hogy húsmentes húst állítsanak elő belőle.

De hogy készülhet levegőből élelmiszer? 

A különleges eljárás során szén-dioxidot nyernek ki a levegőből, amit vízzel, vitaminokkal és tápanyagokkal dúsítanak, ezután pedig napenergiából származó árammal egy fermentációs folyamatot katalizálnak. Az előállítási munkálatokhoz szinte alig kell termőföldet és vizet felhasználni, így az élelmiszer gyártása költséghatékony és környezetbarát is. 

A Solein előállítása során a finn cég az Európai Űrügynökséggel is együtt dolgozik, hogy az élelmiszert ne csak a bolygón, hanem akár azon kívül, egy űrállomáson is elő lehessen állítani. 

A mostani elképzelések szerint a Solar Foods terméke 2050-re meghatározó fehérjeforrása lesz a Föld 9 milliárd lakójának.

Neked ajánljuk
Rendkívüli intézkedésekkel küzd Észak-Macedónia a légszennyezés ellen 10 év múlva nagyot változhat a városi közlekedés Legyen a mosás is környezetbarát! Ne csak az átmenet, a finanszírozása is legyen igazságos Újra jó ügyért szólt a Queen
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam