A barna banán finom banán
Lássuk, mihez kezdhetünk, ha banánunk barnulásnak indult. Első tipp: ki ne dobd!
Smoothie
A túlérett banánok legkézenfekvőbb felhasználási módja a smoothie, mely gyümölcsturmixnak csak a képzeletünk és az otthon található zöldségek-gyümölcsök szabhatnak határt. Készíthetjük bogyós gyümölcsökkel, zöldségekkel, joghurttal, zabbal megtoldva. Az egyik elkészítési mód hozzávalói:
2 érett banán
2 alma
1 marék spenót (Biztosan dobtál már ki elfonnyadt bébispenótot, mert végül mégsem ettétek meg. Most ezt is megmentheted!)
Az alapanyagokat alaposan meg kell mosni a turmixkészítés előtt! A végeredmény igazi vitaminbomba: a banán magas káliumtartalmának köszönhetően hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Banános túró
Az egyik legegyszerűbb, valódi kollégistadesszert a banános túró. A túrót egy kevés tejjel összekeverve kevésbé darabos masszát kapunk. Ehhez adjuk hozzá a banánszeleteket, amelyeket villa segítségével pépesre nyomkodunk, és összekeverjük. Egy-két teáskanál fahéjjal tehetjük izgalmasabbá.
Banános muffin
Munkahelyi stressz enyhítésére ajánljuk a banános muffint. Mennyire jólesik otthon készített maradékmentős muffint tízóraizni!
Hozzávalók:
1 érett banán
25 dkg finomliszt
10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
2 kk. sütőpor
1 tojás
1 kk. fahéj
1 csipet só
A száraz hozzávalók összekeverése után (liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor) adjuk hozzá a tojást és a villával pépesre nyomkodott banánt. A masszához tegyünk egy kis fahéjat és egy csipet sót is. A muffinformát kibéleljük muffinkapszlikkal, és ezekbe kanalazzuk a nyers muffintésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A muffinokat kedvünk szerint díszíthetjük.
Banános palacsinta
A banános palacsinta rémesen egyszerű barnabanán-mentő megoldás. A liszt nélküli verzió nem mindenkinek sikerül, de nem kell csüggedni, akkor is ínycsiklandó palacsintát kapunk, ha a klasszikus recept banános verzióját készítjük el.
Hozzávalók:
1 érett banán
25 dkg finomliszt
2 tojás
2 ek. cukor
3 dl tej
1 ek. olaj
2 kk. fahéj
A hozzávalókat összeöntjük, csomómentesre keverjük – ehhez érdemes robotgépet használni – és a masszát serpenyőben kisütjük. Ajánlott, hogy minden palacsinta alá ecsettel felvigyünk egy kevés olajat.
Mindenki kísérletezgessen kedvére, hogy kreativitásával tegyen az élelmiszer-pazarlás ellen!