2019. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Útmutató az élelmiszer-pazarlás mérséklésére

Az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül című programjának négy munkacsoportja.

A hivatal közleménye szerint a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek szóló segédleteket ingyen letölthetik az élelmiszer-vállalkozások.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, amelynek jelentős része megelőzhető lenne.

A Nébih három éve indította el a Maradék nélkül elnevezésű programját, amelynek fókuszában a hazai élelmiszer-pazarlás mérséklése áll. A programot az Európai Bizottság is támogatja a LIFE környezetvédelmi alprogramján keresztül.

Illusztráció: kozepsuli.hu

Bár a Magyarországon keletkező élelmiszer-hulladékok jelentős hányada a háztartásokban termelődik, ennek ellenére fontos, hogy az élelmiszerlánc minden szereplője részt vegyen az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben.

Az élelmiszer-vállalkozások képviselői a kezdetektől részt vettek a program céljainak meghatározásában és megvalósításában, saját gyakorlatias szempontjaik megosztásával is segítve a folyamatot. Az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői mellett a kutatóintézetek, egyetemek képviselői is szerepet vállaltak a munkában.

Az útmutató és sok további hasznos információ itt érhető el.

Neked ajánljuk
Ezek az élelmiszerek nem is annyira természetesek, mint gondolnánk Az emberek azt hiszik, a szemétből szedik ki – sikeres a „ronda zöldség” akció Angliában Hogyan téríthetjük el a jó ételeket a szemétlerakótól? Új élet meglévő daraboknak, hulladék nélküli szabás vagy éppen slow fashion? A kozmetikumok a felesleges csomagolás bajnokai
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam