2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyarok szuperélelmiszere: a rögös túró

A magyar rögös túrót sokan szuperélelmiszerként is emlegetik, köszönhetően a sokoldalú felhasználhatóságának és kedvező élettani hatásainak. A friss sajtok közé tartozó rögös túró, amely a Kárpát-medencében már évszázadok óta elterjedt és kedvelt élelmiszer, most uniós oltalmat kapott.

„Amikor olyan élelmiszerekről, alapanyagokról van szó, amelyek kiemelkednek a mindennapi ételek közül pozitív hatásaiknak és sokféle felhasználhatóságuknak köszönhetően, kevesen említenék a túrót. Miközben alacsony a kalória- és zsírtartalma, fehérjetartalma magas, emellett kiváló kalcium- és foszforforrás is szervezetünk számára. Ezen tulajdonságainak, valamint sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően

a túró a kiegyensúlyozott táplálkozás szerves része, nem véletlenül a sportolók körében is rendkívül kedvelt élelmiszer

– írja közleményében a Tej Terméktanács.

Fotó: agrarszektor.hu

A tehéntúró vitamin- és ásványianyag-tartalma is figyelemre méltó:

  • a B-vitaminok közül legnagyobb mennyiségben B12-vitamint tartalmaz, de B1- és B2-vitaminban is gazdag;
  • vasat, káliumot, kalciumot, cinket, foszfort és mangánt is tartalmaz;
  • mint minden tejtermék, a rögös túró is kiváló kalciumforrás (10 dkg túró napi fogyasztásával a kalciumszükséglet egytizede fedezhető, és minél kisebb a túró zsírtartalma, annál több kalcium található benne).

A rögös túró egy kellemesen savanyú, aromás illatú, üdén friss és zamatos ízű, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló friss sajt.

Különlegessége, hogy régiónkon kívül sehol nem készítenek és használnak hasonló sajtféleséget, mint a mi túrónk.

A rögös túró az elkészítés módjában különbözik a többi friss sajttól: a tejből savas vagy vegyes alvasztással, gravitációs úton, csurgatással, azaz önpréseléssel távolítják el a felesleges savót, ügyelve a kialakult morzsás, rögös, kelvirágszerű állomány – fogyasztásig történő – megőrzésére.

A túró előállítása tehát egyedülálló módon történik hazánkban, népszerűsége pedig töretlen. Évente hazánkban átlagosan 26 ezer tonna túró készül. 1 kg túró elkészítéséhez 6 liter tej szükséges.

Neked ajánljuk
Gasztroangyal: Őszi kirándulás az Őrségben (videó) A baromfihús és a tojás fogyasztására ösztönöz a NAK Kétszeresére hízott a bioterületek nagysága az elmúlt 5 évben Magyarországon Hulladékból villanyautó Az online térbe költözik a családszervezetek adventi gyűjtése is
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam