2019. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Büntetőadóval fognák vissza a húsfogyasztást Németországban

Míg Magyarországon az utóbbi években 27-ről 5 százalékra csökkent a húsok áfája, Németországban most éppen arról folyik egyre nagyobb vita, hogy az adótartalmuk álljon vissza a kedvezményes 7-ről az általános 19 százalékra.

Míg a magyar lépést a sertés esetében elsősorban azért tették meg, hogy ne érje meg az áfát elcsalni, az emelés ötletét felvető német politikusok a közvélemény – környezetvédelmi és állatjóléti megfontolásokból fakadó – nyomásának engednek.

A vegetáriánusok száma Németországban gyorsan nő, egy 2017-es felmérésben már több mint 8 millió főre, azaz a lakosság több mint

10 százalékára tették azoknak az arányát, akik többnyire nem esznek húst, a vegánok, vagyis a minden állati terméket mellőzők száma pedig ezen belül 1,3 millió volt.

A g7.hu is foglalkozott már azzal, hogy a nyugat-európai és amerikai fogyasztói trendekben változás figyelhető meg, a vegetarianizmus választásának fő oka korábban az állattartás körülményeivel szembeni elégedetlenség volt, mára azonban legalább ilyen fontos indok lett a környezetvédelem is.

A vox.com Az étrend, amely segít az éghajlatváltozás leküzdésében címmel készítette az alábbi videót:

Az állattartáshoz szükséges takarmány termeléséhez nagy terület kell, a szektor vízigénye is nagy, és a légkörbe jutó üvegházhatású gázok közül a metánkibocsátás döntő részéért is felelős. A Business Insider cikkében megszólaló szakértők egyetértenek abban, hogy képtelenség lesz a Föld teljes lakossága számára annyi húst termelni, amely most egy főre jut Németországban vagy a fejlett világban. Bár a németek egyre kevesebb húst (és azon belül egyre kevesebb sertést) esznek, illetve a tehéntejet is egyre inkább növényi alapú italokkal váltják ki, még így is jóval több húst fogyasztanak, mint ami globális szinten fenntartható.

Az egyik megközelítés szerint az áfaemelés ugyanolyan büntető jellegű adó lenne, mint amit az alkoholra, a dohányra vagy egyes országokban a túl sok cukor- és sótartalomra vetnek ki. Jól hangzik az az elképzelés is, hogy a többlet áfabevételt visszaadnák a gazdáknak, akik az állattartás feltételeit javíthatnák különböző beruházásokkal. Ezzel az állatjólét iránt aggódó tömegek is elégedettek lehetnének.

A teljes cikk a g7.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Még mindig csaknem évi 2 millió tonna élelmiszer megy a kukába A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos vegetáriánusé Ötven év múlva pusztává válhat Szerbia éléskamrája A Coca-Cola is papírpalackokkal kísérletezik Egyre több az illegális hulladék Pécsen
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam