2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már 355 kúton várják a használt sütőolajat

Már 355 MOL-kúton lehet leadni a használt sütőolajat országszerte, ami hozzájárul ahhoz, hogy a magyarok által évente elhasznált 50 ezer tonna sütőolaj minél nagyobb részét hasznosíthassák újra.

Miközben tudjuk, hogy egyliternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé, minden háztartásban gondot okoz, hogy mi történjen a használt sütőolajjal. Sajnos a hazai háztartásokban keletkező évi 50 ezer tonna használt sütőolajnak jelenleg csak kis része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, nagy részük a lefolyókban vagy a szemétben végzi. Ez azonban igencsak káros: a vízvezetékek falára rakódva dugulást okoz, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

A jó hír az, hogy ma már országszerte 355 MOL töltőállomáson adhatjuk le a sütőolajat, amivel csökkenthetjük ökolábnyomunkat, és rengeteget tehetünk a környezetünkért, az egészségünkért. A begyűjtött használt étolajból Komáromban a Rossi Biofuel üzemében bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízelgyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz-előállításnak.

Neked ajánljuk
Esélyt kap a maradék hungarocell – nehezen kezelhető hulladékból hasznos termék Nincs apelláta: zöldbe borul az osztrák főváros A 3D-s nyomtatott steak a jövő élelmiszere? Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: jovoujratoltve.hu/
Vissza
Hírfolyam