Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradó élelmiszert (videóval)

A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) végén megmaradó bontatlan csomagolású, fogyasztható élelmiszereket rászorulókhoz, többek között idősotthonoknak, gyermekotthonoknak, fogyatékkal élőknek vagy nagycsaládosoknak osztják el.

Az élelmiszeradományt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület juttatja el a rászorulóknak. A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatják fel az élelmiszert – jelentette az MTI.

Két évvel ezelőtt, a 2017-es OMÉK-on összesen 1,2 tonna élelmiszert sikerült megmenteni, és az egyesület segítségével szétosztani, elsősorban gyermekes családok között.

A 2017-es OMÉK-on összesen 1,2 tonna élelmiszert sikerült megmenteni
Fotó: agroinform.hu

A világ lakossága évente mintegy 1,6 milliárd tonna élelmiszert pazarol el, ez az előállított élelmiszerek egyharmadát jelenti. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában, miközben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint

fejenként évente 68 kilogramm élelmiszert dobunk ki, amelyből 33 kilogramm kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni.

A nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon már bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik, így több tonna élelmiszert mentenek meg a kidobástól. Ehhez csatlakozott az OMÉK is, amely nem csupán a társadalmi felelősségvállalás okán, hanem a klímaváltozás valós veszélye miatt is fontosnak tartja a kezdeményezést.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslései szerint ugyanis

az élelmiszer-veszteség és -kidobás a kibocsátott üvegházhatások mintegy 8 százalékáért felel a világon, mivel a lebomló élelmiszer hozzájárul a környezetre káros metángázok termeléséhez.

Ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, akkor Kína és az Egyesült Államok után a harmadik helyen állna a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében. Ráadásul

világszerte a termőföldek 28 százalékán termesztenek olyan táplálékot, amelyek végül sohasem jutnak el a fogyasztókhoz.

Ezzel nemcsak a megtermelt étel megy veszendőbe, hanem minden erőforrás, amellyel a földet megművelik.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005-ös indulása óta több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a rászorulók között, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 32 milliárd forintot. 2018-ban az adományok 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 ezer emberhez jutottak el.

A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt szeptember 26. és 29. között rendezik meg.

Neked ajánljuk
Magyarországon van és lesz elég élelmiszer Magyarországon van és lesz elég élelmiszer Büntetést kell fizetni a gyomorforgató bűz miatt – Belerokkan a baromfitelep A MOL Plugee ingyenes villanyautó-töltéssel támogatja az egészségügyi dolgozókat Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Megfizethető és tiszta energia
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam