2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradó élelmiszert (videóval)

A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) végén megmaradó bontatlan csomagolású, fogyasztható élelmiszereket rászorulókhoz, többek között idősotthonoknak, gyermekotthonoknak, fogyatékkal élőknek vagy nagycsaládosoknak osztják el.

Az élelmiszeradományt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület juttatja el a rászorulóknak. A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatják fel az élelmiszert – jelentette az MTI.

Két évvel ezelőtt, a 2017-es OMÉK-on összesen 1,2 tonna élelmiszert sikerült megmenteni, és az egyesület segítségével szétosztani, elsősorban gyermekes családok között.

A 2017-es OMÉK-on összesen 1,2 tonna élelmiszert sikerült megmenteni
Fotó: agroinform.hu

A világ lakossága évente mintegy 1,6 milliárd tonna élelmiszert pazarol el, ez az előállított élelmiszerek egyharmadát jelenti. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában, miközben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint

fejenként évente 68 kilogramm élelmiszert dobunk ki, amelyből 33 kilogramm kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni.

A nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon már bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik, így több tonna élelmiszert mentenek meg a kidobástól. Ehhez csatlakozott az OMÉK is, amely nem csupán a társadalmi felelősségvállalás okán, hanem a klímaváltozás valós veszélye miatt is fontosnak tartja a kezdeményezést.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslései szerint ugyanis

az élelmiszer-veszteség és -kidobás a kibocsátott üvegházhatások mintegy 8 százalékáért felel a világon, mivel a lebomló élelmiszer hozzájárul a környezetre káros metángázok termeléséhez.

Ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, akkor Kína és az Egyesült Államok után a harmadik helyen állna a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében. Ráadásul

világszerte a termőföldek 28 százalékán termesztenek olyan táplálékot, amelyek végül sohasem jutnak el a fogyasztókhoz.

Ezzel nemcsak a megtermelt étel megy veszendőbe, hanem minden erőforrás, amellyel a földet megművelik.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005-ös indulása óta több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a rászorulók között, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 32 milliárd forintot. 2018-ban az adományok 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 ezer emberhez jutottak el.

A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt szeptember 26. és 29. között rendezik meg.

Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam