2020. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élelmiszerek 14 százaléka elvész, még mielőtt a boltba jutna

A világon előállított élelmiszerek körülbelül 14 százaléka elvész még az előtt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne – hívta fel a figyelmet a veszteségre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Ennek a jelentős veszteségnek a visszaszorítása serkentené a globális gazdasági növekedést és termelékenységet, segítene az éhezés elleni küzdelemben, és csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

„Gyakran gondolkodom azon, hogyan engedhetjük meg, hogy élelmiszert dobjunk ki, amikor naponta továbbra is 820 millió ember éhezik a világban” – fogalmazott Csü Tung-jü, a FAO főigazgatója.

A FAO különbséget tesz az élelmiszer-veszteség és az élelmiszer-hulladék között: az előbbi a betakarítás vagy szállítás közben elveszett élelmiszer, az utóbbi pedig abból keletkezik, hogy a boltok vagy a fogyasztók kidobják.

A FAO 2011-ben úgy becsülte, hogy a világon előállított élelmiszer mintegy egyharmada vész el vagy kerül a szemétbe évente, a most kiadott jelentés azonban arról árulkodik, hogy ez „nagyon durva” becslés volt.

Ételveszteség, ételpazarlás Forrás: fao.org

A római központú szervezet a jelentésében azt ígérte, hogy az élelmiszer-veszteség meghatározását követően egy későbbi fázisban azt is közzéteszi, hogy mekkora az élelmiszer-hulladék mértéke, de nagyon nehéznek tartják a probléma megoldását.

A jelentés hangsúlyozta: miközben elég világos és indokolt célkitűzés az élelmiszer-veszteség és -hulladék mennyiségének csökkentése, ennek elérése nem egyszerű, és teljes megszüntetése talán nem is reális. Például a műanyag csomagolás segít megőrizni az ételek frissességét, ugyanakkor a műanyag használata a környezetszennyezés miatt nem kívánatos.

„Néha van értelme a műanyag használatának, de ez mindig a helyzettől függ. Meg kell találni az egyensúlyt” – magyarázta Andre Cattaneo, a FAO szakértője.

Neked ajánljuk
Mi lenne, ha mindenki vegán lenne? Nem kell spájzolni: van elég élelmiszer Természetvédelmi, vadgazdálkodási és méhészeti összefogás az agrártámogatások megváltoztatásáért Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam