2020. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezek az élelmiszerek nem is annyira természetesek, mint gondolnánk

Egyáltalán nincs könnyű dolgunk, ha vásárláskor valóban jó minőségű élelmiszereket szeretnénk a kosarunkba helyezni. Sok közülük az álcázás világbajnoka: természetesnek hisszük, pedig egyáltalán nem az. Íme, pár meghökkentő példa.

Méz

A méz alapvetően természetes dolog, de a nagy áruházakban nem feltétlenül azt kapjuk, amire számítunk: jelentős részükben egyáltalán nincs pollen. Egy gyártó bevallása szerint a pollent gyakran azért szűrik ki a mézből, mert a vásárlók átlátszó és tiszta mézet szeretnének venni. Egy EU-s vizsgálat szerint rengeteg cukorszirupot tartalmazó műméz van a boltok polcain.

Fotó: 123RF

Olívaolaj

Az olívaolajat is hamisítják. A nem teljesen természetes olajakhoz viaszokat, alkoholokat és szterolokat adnak hozzá.

Kávé

Pörkölés előtt a kávébabot fermentálják (majdnem annyira bonyolult módszerrel, mint a bort), melynek során a termesztők szabályozzák az ízét és a savtartalmát is.

Tej

A tejből – abból is, amelyikből később sajt vagy egyéb tejtermék készül – először kiszűrik a szennyeződéseket és a lerakódásokat, ám ezzel együtt megszabadítják a benne található összes zsírtól is. A zsír később kerül vissza bele, pont annyi, amennyi a 1,5 vagy a 2,8 százalékos tejhez szükséges. Vagyis a nagyipari módszerrel előállított tej erős feldolgozáson megy keresztül, mire hozzájutunk.

Cukor

A finomított cukrok – még akkor is, ha cukorrépából vagy cukornádból készülnek – a fruktóz és a glükóz mesterségesen kevert formái. Vagyis hiába beszélünk fruktózról, a szervezetünkbe kerülve teljesen másképp működik, mintha gyümölcsöt fogyasztanánk, és a testünk is másképp reagál rá.

Neked ajánljuk
Nem a mértéktelen pazarlástól határtalan az ünnep öröme A véráramba is beszivárognak a napvédő krémek aktív anyagai Növénymentő praktikák Soha nem volt még ennyi szén-dioxid a légkörben Akár túl is szárnyalhatjuk a kitűzött klímacélt
Tovább a forrásra: izeselet.hu
Vissza
Hírfolyam