Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberek azt hiszik, a szemétből szedik ki – sikeres a „ronda zöldség” akció Angliában

A csúnya gyümölcsök és zöldségek forgalmazásával foglalkozó, Egyesült Királyságbeli Oddbox nevű vállalkozásnak köszönhetően eddig 1,6 millió kilogramm élelmiszert sikerült megmenteni a kukától.

A WRAP (The Waste and Resources Action Programme – Hulladék és Erőforrások Cselekvési Program) szerint a gyümölcsöket és a zöldséget pazaroljuk a legnagyobb valószínűséggel otthonainkban – írja az Euronews.

Emilie Vanpoperinghe és Deepak Ravindran néhány éve az óriási ételpazarlás tényével szembesülve döntöttek úgy, hogy megpróbálnak helyi szinten változtatni a problémán úgy, hogy népszerűsítik a csúnya gyümölcsöket és zöldségeket.

Az ötlet egy portugáliai útjukból jött, ahol az utcai piacon nem szép, de annál ízletesebb gyümölcsöket találtak, finomabbakat, mint az Egyesült Királyságban.

A 2016 tavaszán alapított Oddbox 20 ügyfélről indult, ami mára 12 ezerre növekedett.

Fotó: Oddbox

A tudatos fogyasztók számára nemcsak az élelmiszerek megmentése jelent vonzerőt, hanem az is, hogy az Oddbox 80 százalékkal kevesebb műanyagot használ, mint a szupermarketekben vásárolt gyümölcsök és zöldségek esetén.

Az alapítók a termelőket is bevonják a kezdeményezésbe, az Oddboxnak jelenleg körülbelül 70 termelő a szállítója.

A vásárlók oktatása szintén lényeges szempont volt.

„Megpróbálom elmagyarázni nekik, hogy itt egy alma, amin van egy folt vagy egy korai fagy okozta hiba, és itt van az, amit tehetsz vele ahelyett, hogy kidobnád. Készíthetsz belőle chutney-t vagy almadzsúszt”

– mondta Deepak.

Sokakban kétséget ébresztett például az, hogy vajon honnan származnak a gyümölcsök és a zöldségek, mondván, lehet, hogy „a szupermarket szemeteséből kerültek elő”, de a két alapító mindenkit igyekszik megnyugtatni: ezek az élelmiszerek nem hulladékok, és nem is lesznek azok, ha megmentjük őket.

Neked ajánljuk
Magyarországon van és lesz elég élelmiszer Magyarországon van és lesz elég élelmiszer „Pánikmentesítő” Facebook-kampány a vírustalan olasz zöldség mellett Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam