2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatatlanul fenntartható gazdálkodás.

Az idők során nemcsak a halászat, halgazdálkodás fejlődött sokat, hanem a halak elkészítéséhez kötődő gasztronómiai tudásunk is. Az utóbbi 10 évben örvendetesen növekedett az éves fejenkénti fogyasztás is, bár a tavalyi 5,7 kilogrammos átlag még mindig messze elmarad az európai uniós átlagtól.

Az Agrárminisztériumban azon dolgoznak, hogy a fejenkénti éves halfogyasztás legalább megkétszereződjön.

Ez nemcsak az egészségünk megóvása érdekében fontos, hanem gazdasági szempontból is, hiszen ha több jó minőségű hazai halat eszünk, az mérsékli az importot, és piacot teremt a magyar haltermelőknek. Ugyanakkor a halgazdálkodásnak nagy a nemzetgazdasági jelentősége, és hozzájárul a vidéki életminőség megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez, hangsúlyozta Farkas Sándor miniszterhelyettes a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A halfogyasztás ösztönzésére több intézkedést vezettek be: 5 százalékra mérsékelték a fogyasztási célú hal általános forgalmi adóját, a Minőségi Magyar Védjegy pedig a magyar termelésű, kiváló minőségű halak megkülönböztetésére, a fogyasztói bizalom növelésére szolgál.

A törekvéseket segíti, hogy a 2014–20-as Magyar Halgazdálkodási Operatív Program megvalósításához az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból hazánkat illető tagállami keretből a nemzeti önrésszel együtt 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az összeget fordíthatjuk a halgazdálkodás fejlesztésére, a haltermelés és -feldolgozás bővítésére, valamint fogyasztást ösztönző marketingre. Az is cél, hogy minél több földolgozott termék kerüljön a piacra.

A cikk a magyarmezogazdasag.hu honlapon folytatódik tovább.

Neked ajánljuk
Nem kell spájzolni: van elég élelmiszer Őszi vitaminbomba: ez a filléres magyar étel biztosan felturbózza az immunrendszered Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam