Jön a palackos rántotta növényi alapanyagokból
Hamarosan az európai piacokon is megjelenik a palackban értékesített, tojás nélküli, növényi alapanyagokból előállított „rántotta”. A termék az Egyesült Államokban már népszerűségi rekordot döntött, 10 millió tojásnak megfelelő mennyiséget adtak el fél év alatt.
A Just Egg elnevezésű termék folyékony állapotú, és hagyományos rántotta színű. Egy forró serpenyőbe öntés, sütés és darabolás után hasonló állagú és ízű lesz, mint a valódi tojásból készült rántotta vagy omlett.
A növényi „rántotta” nem tartalmaz tojást, fő összetevője az indiai konyhából ismert mungóbab. Az aroma, ami a rántotta érzetét kelti, különféle gombák, hagyma, kurkuma és a sárgarépa-kivonat keverékéből áll. Az állagát a gellánguminak köszönheti, amely az az élelmiszeripari adalékanyag, amely az állati zselatin vegán helyettesítője.
A gyártó hangsúlyozza a termék ökológiai voltát, mondván, hogy 98 százalékkal kevesebb vizet és 86 százalékkal kevesebb földterületet használnak fel az állati termékekhez képest.
A palackos növényi rántottából az USA-ban augusztus óta 10 millió tojásnak megfelelő mennyiséget adtak el, amely a legjobb eredmény az amerikai vegántojás-alternatívák között. A gyártó cég nemsokára Európában is piacra dobja a terméket.