2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Berobbant a növényi italok forgalma, de a tehéntejnek is megvannak az előnyei

Egy kutatás szerint akár negyedmillió rendszeres hazai fogyasztó mellett további százezrek választják időnként a növényi italokat tehéntej helyett. A dietetikusok szerint ezeknél figyelni kell arra, hogy mekkora a bevitt tápérték, és hogy az összetevőkből mit és mennyire hasznosít az emberi szervezet.

Több százezren tértek át a tehéntejről valamilyen növényi italra az elmúlt években; a legtöbben speciális étrend, míg mások a környezettudatosság miatt fogyasztanak inkább valamilyen alternatív tejet. A vásárlók háromnegyede a kókuszitalt részesíti előnyben, de a mandula- és a rizsital is hasonlóan népszerű. Bár sokan ismerik a szójából készült tejhelyettesítőket, a többség mégis inkább más magvakból és gabonákból készült italokat választ – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a készítmények jóval kevesebb fehérjetartalommal rendelkeznek, mint a hagyományos tej.

Egy tavalyi online lakossági kutatás szerint a felnőtt internetezők

  • 82 százaléka hallott már a növényi italokról;
  • 29 százalékuk próbálta is valamelyiket, de nem vált fogyasztóvá;
  • 11 százalék fogyasztja őket, de nem heti rendszerességgel;
  • a válaszadók 4 százaléka pedig heti rendszerességgel fogyaszt valamilyen növényi italt.
Fotó: laktozmentes.hu

A teljes magyar lakosságra vetítve megbecsülhető, hogy körülbelül 250 ezer rendszeres és összesen 900 ezer fogyasztója van ezeknek az italoknak.

A vegán étrend és egyéb vegetáriánus irányzatok, divatdiéták követése, tejfehérje-allergia vagy tejcukor-érzékenység fennállása, különböző állat- és környezetvédelmi elvek egyaránt indokolhatják, miért választják a növényi italokat. A legnagyobb felhasználók a speciális étrendet követők és a környezettudatos életmódot folytatók.

A dietetikusok felhívják a figyelmet arra, hogy

a tehéntej fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat tartalmaz, igen gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, valamint vízben és zsírban oldódó vitaminok egyaránt megtalálhatók benne.

A magyar táplálkozási ajánlás szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani.

Növényi italok ma már számtalan alapanyagból készülhetnek: a kókusz és az olajos magvak mellett gabonákból (rizs, zab, tönköly, kamut, köles), álgabonából (quinoa, hajdina, amaránt) és szárazhüvelyesekből előállított is található a boltok polcain.

A növényekből gyártott készítmények jóval kisebb fehérjetartalommal rendelkeznek, mint a hagyományos tej, igaz, a zsírtartalmuk is alacsonyabb.

Amíg a hagyományos tej 100 grammjában 3,4 gramm fehérje van, az alternatív helyettesítők – a szóját leszámítva, amely a tehéntejjel azonos mennyiségű fehérjét tartalmaz – 100 grammjában 1,7 gramm található. A 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntejhez hasonlítva a növényi italok többsége ugyanakkor alacsonyabb zsírtartalmú, főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, és koleszterinmentesek, ami szív- és érrendszeri szempontból kedvezőbb. Az étrendbe illesztésnél a szénhidráttartalomra sem árt odafigyelni: egyes gabonából előállított italoknál ez még hozzáadott cukor nélkül is, deciliterenként akár 13 gramm is lehet.

A lap idézi az MDOSZ azon álláspontját is, hogy bár sok növényi italt dúsítanak kalciummal és különböző vitaminokkal, hogy a tehéntejhez hasonló tápanyag-összetételt érjenek el, ezen mikrotápanyagok biológiai hozzáférhetősége, vagyis hogy mennyit tud valójában felvenni belőle a szervezet, bizonytalan és több tényezőtől függő.

Neked ajánljuk
Mi legyen egy nap a tányérodon Mi legyen egy nap a tányérodon Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Tetszettek a fogyasztóknak a Coca-Cola papírpalackjai ENSZ: a fosszilis energiatermelési tervek összeegyeztethetetlenek a klímacélokkal
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam