2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hófehér fuga vegyszer nélkül, házilag

A fehér fuga klasszikus, letisztult, és a frissesség érzetét kölcsönzi a csempézett, járólapozott felületnek. Egy baja van csak: hiába a rendszeres takarítás, rövid idő elteltével csúnyán beszürkülhet. Egy házi praktikával azonban könnyen és környezettudatosan fehérré varázsolhatjuk az elszürkült fugát!

A beszürkült fuga különösen a világos vagy élénk színű lapokkal rakott felületeken szembeötlő, de sötétebb árnyalatok mellett is látszik. Szerencsére nincs szükség arra, hogy a fuga elszíneződésével megbarátkozzunk, és még erős vegyszerekhez sem kell nyúlni.

Lehet házi keveréket is elkészíteni, mely visszaadhatja a fuga régi fehérségét.

A fuga fehérítéséhez a fehérítés bajnokait, a citromsavat és a szódabikarbónát érdemes bevetni. Két keveréket érdemes készíteni a takarításhoz.

Fotó: shutterstock.com

Az első, folyékony keverék fél liter meleg vízből és egy csapott evőkanál citromsavból áll, melyet szórófejes flakonba kell tölteni, és első körben végigfújkálni vele a fugacsíkokat. Ha kész, akkor következik a súrolás szakasza. A súrolókeverékbe szódabikarbóna és ugyancsak citromsav kerül.

A szükséges mennyiség a csempézett felület nagyságától függ. Arányaiban egy rész citromsavat két rész szódabikarbónával kell elegyíteni, majd annyi vizet adni hozzá, hogy a keverék pépszerű legyen. A súrolókeveréket kis kefével vagy takarításra szolgáló fogkefével is alkalmazhatjuk. Ha a felület súrolása kész, hagyjuk kicsit állni a csíkokon, és csak azután törölgessük le vizes ruhával, szivaccsal.

A csíkozás ezzel visszanyerhette fehérségét, ám ha a fugázás hosszú éveken át sosem volt fehérítve, a hatás talán még mindig nem az igazi. Végigmehetünk kétszer-háromszor is a csíkokon.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam