2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni

Két francia vállalkozó kifejlesztett egy olyan tojást, ami úgy néz ki, és olyan ízű is, mint a tyúktojás, de valójában teljesen növényi alapú. A „vegán tojás” igazi hiánypótló terméknek ígérkezik, mivel sok vegán embernek ez az állati eredetű étel hiányzik a legjobban. A tojás főleg hüvelyesekből készül, de még mind a recept, mind a héj kidolgozás alatt áll.

A Les Merveilloeufs vállalkozást két biológus, Philippine Soulères és Sheryline Thavisouk alapította, és már a cég nevében is elrejtettek egy tojással kapcsolatos szójátékot, ugyanis a merveilleux csodálatosat jelent, az oeufs pedig tojást, olvasható a Livekindly oldalán. A „csodatojás” receptje még nem végleges, de a fejlesztők egy, az Euronews-nak adott interjúban elárulták, hogy főleg hüvelyesekből készül majd.

Annak érdekében, hogy minél erősebb legyen a hasonlóság a valódi tyúktojás és az ő termékük között, még héjat is terveztek hozzá, ami egyelőre műanyagból készül, de szakértőkkel már dolgoznak azon, hogyan lehetne környezetbarátabbá tenni a vegán tojás héját.

A tervek szerint a Les Merveilloeufs tojása tökéletesen helyettesíti majd a hagyományos tojást: kavarható lesz, süthető, főzhető, és süteményalapanyagként is meg fogja állni a helyét.

Az első vegán tojás Fotó: Les Merveillœufs

A Merveilloeufokat ugyanúgy meg lehet majd enni, mint a tyúktojást. A tojásfehérje egyelőre még nem verhető habbá, de ez egy olyan kihívás, amit meg fog oldani a két biológus. A vegán tojás kevesebb kalóriát és zsírt fog tartalmazni, mint egy tyúktojás, és a fehérjetartalma is alacsonyabb lesz. Ízre nagyon hasonló lesz a hagyományos tyúktojáshoz, bár annál kicsit kénesebb ízű lesz.

Philippine Soulères elmondta: egyre nagyobb a kereslet az állati eredetű termékek vegán alternatívái iránt, egyre inkább fellendülőben van a vegánizmus. A két biológus azt reméli, hogy a Les Merveilloeuf tojások 2020 közepére kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

Neked ajánljuk
Jane Goodall a hús- és tejtermékreklámok finanszírozásának megszüntetéséért Jane Goodall a hús- és tejtermékreklámok finanszírozásának megszüntetéséért Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam