2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget

Egyre változatosabb megoldásokkal próbálkoznak a kiskereskedelmi láncok, hogy csökkenteni tudják a csomagolóanyag-felhasználásukat. Most két nagy élelmiszerlánc döntött arról, hogy Ausztriában bevezetik a többször használható tejesüvegeket.

A Billa üzleteket is működtető Rewe, illetve a Spar márciustól kezdi visszaváltható üvegben árulni a tejet, de első körben csak az organikus gazdálkodásból származó tejeket.

Eredetileg 2019 őszére tervezték az indulást, de a háttérlogisztikát csak mostanra sikerült kialakítani, lévén hogy a tejesüvegeket vissza kell venni, el kell szállítani, ki kell tisztítani és újra kell tölteni – írja a Der Standard.

A Billa üzletekben a biotej 1,79 euróba (600 forintba) kerül, az üvegdíj pedig 22 eurócent (kb. 75 forint) lesz. A Rewe és a Spar egyaránt a Berglandmilch üzemből veszi a kérdéses biotejet, vagyis a fejlesztés jelentős részét a tejgyárban kellett megvalósítani.

Fotó: cash.at

A g7.hu megkérdezte a Spar magyar leányvállalatát, hogy nálunk is terveznek-e hasonló lépést, és mint kiderült, vizsgálják a bevezetés lehetőségét.

Ausztriában nincs előírás, amely kötelezővé tenné az italos üvegek vagy a műanyag palackok visszavételét. Az üveg használata az utóbbi években visszaszorult, a visszavétel pedig nagyon ritka, vagyis eldobható üveget használnak.

Az üvegvisszaváltás iránt azonban mégis újra elkezdett érdeklődni az ipar, mert a vásárlók körében egyre nagyobb a műanyagokkal szembeni ellenállás. Ennek a folyamatnak az egyik első jele a biotej üvegbe töltése.

Szakértői vélemény szerint a szelektív gyűjtésnél azért hatékonyabb a visszavétel, mert a betétdíj jobb ösztönző, és ha a vásárló amúgy is rendszeresen jár a boltba, akkor neki is kézenfekvőbb megoldás.

Neked ajánljuk
Ingyen használhatják a Mol Limót a Tanítsunk Magyarországért mentorai Dilemmák a rohanvást kortyolt kávé körül Egyre több fogyasztó pörög rá a körkörös gazdaságra Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam