2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbaráttá változtatták kutatók a belga gofrit

A Ghenti Egyetem kutatói azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. A tudósok szerint a rovarzsír használata jóval fenntarthatóbb, mint a tejtermékeké.

A kutatók a fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre, majd egy konyhai centrifugával kiválasztották belőle a rovaralapú vajat.

Fotó: Pinterest

„A rovaralapú hozzávalók használatának számos pozitív hozadéka van. Fenntarthatóbbak, mivel a rovaroknak kevesebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabbak a táplálékuk átalakításakor. Továbbá kevesebb vízre van szükségük vaj előállításához”

– magyarázta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője, bemutatva egy rovarvajból készült, frissen sütött belga gofrit.

Tücskökből készült kenyér az Egyesült Királyságban Fotó: Robert Bakery

A kutatók szerint tesztjeiken a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget, ha a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét lárvazsírral váltották fel. Szokatlan ízről számoltak be viszont akkor, amikor fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt a gofri.

A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje-, a vitamin-, a rost- és az ásványianyag-tartalmuk, és Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetbarát, olcsó alternatívákat találjanak az állati termékek helyettesítésére.

Neked ajánljuk
Jelentősen olcsóbb lehet a laborhús előállítása Mégsem olyan környezetbarát a halfogyasztás, mint gondoltuk Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam