2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Különleges joghurtvariációk

A fogyasztók kegyeiért vívott termékfejlesztési harcból a joghurtok sem maradhatnak ki. Ennek köszönhetően egyre több különleges joghurtkészítmény jelenik meg az üzletek polcain, mint például a gyógynövények, hozzáadott fehérje, rost vagy éppen kevesebb cukor hozzáadásával készült termékek.

A joghurtok cukortartalma ismert tény, így a kevesebb vagy éppen a hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékek piaca egyre jelentősebb – írja a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara (NAK) tájékoztatójában Dr. Szűcs Viktória.

Az Innova Market Inights jelentése alapján 2014 és 2018 között 68,2 százalékkal nőtt az alacsony cukortartalomra és a hozzáadott cukormentességre utaló állítások előfordulása. Mivel a cukor az eltarthatóság és az édes íz biztosítása mellett nagyban hozzájárul a végtermék szerkezetéhez és szájérzetéhez, az előállítók intenzív édesítőszereket és különböző hidrokolloidokat alkalmaznak.

Az aceszulfám-K-t és a szukralózt régóta használják a joghurtok édesítésére, de a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos ellenérzések fokozódásának köszönhetően alkalmazásuk csökken. Helyettük inkább a természetes összetevőket részesítik előnyben, mint például a sztívia és a szerzetesek körtéjének (monk fruit) kivonata.

Fotó: pixabay.com

Megoldást jelenthet az eritritol és az allulóz alkalmazása is, amelyek nem minősülnek hozzáadott cukornak, ugyanakkor biztosítják az édes ízérzetet.

A joghurtok ízesítésében új variánsok jelentek meg az elmúlt években, mint a kávé, a vattacukor, a sütőtök, a mogyoró vajkrém, vagy akár a különböző ízesítésű fánkok. A gyógynövények kedvelői számára igazi kényeztetést jelenthetnek a levendulával, narancsvirággal vagy hibiszkusszal készült joghurtok. A különböző nemzetek joghurtjai közül itthon a görög a legismertebb, de a nemzetközi piacon találkozhatunk francia, bolgár vagy akár svájci stílusú termékekkel is.

A nemzetek és kultúrák keveredésének köszönhetően újabb és újabb izgalmas termékek fognak megjelenni az üzletek polcain, hogy kielégítsék a fogyasztók igényeit.

Dr. Szűcs Viktória/NAK

Neked ajánljuk
A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár Dán tervek a növényi eredetű élelmiszerekről Rosszul hat az agyi tevékenységre a légszennyezettség Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam