2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kovásszal öröm az otthoni kenyérsütés

Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pék – ahogyan a legtöbben ismerik kis hazánkban – azt vallja, hogy a jó pék valójában művész, aki a kenyérsütéssel a szeretetet teszi láthatóvá. Szabi épp 28 éve próbálja megtalálni a legjobb kovászolt fehér kenyér receptjét.

A folyamatosan pörgő, kreatív pék Kőszegről származik, Budapesten él, és világlátott ember: hosszú éveken át dolgozott külföldön, és pizzáival letette névjegyét számos világversenyen.

Fotók: Pixabay

A koronavírus-járvány nehéz napjaiban Szabi a Facebookon – tekintettel arra, hogy országosan hiánycikk lett a kenyérsütéshez használt élesztő, de egyre többen sütnek otthonaikban pékárut – a kovász készítésének fortélyaira tanítja az érdeklődőket. A március 18-án indult ingyenes online tanfolyam előtt a következőket írta:

Drága kovászbarátok! Holnap 18 órakor elindulhatunk egy csodás közös úton, hogy az első saját kovászotok megszülethessen. A következőkre lesz szükség: 2 db tiszta befőttes üveg, tömítőgumi nélkül, 1 darab konyhai mérleg, 1 darab kicsi fakanál, 1 darab evőkanál, 1 darab edényke víznek. Valamint lisztre. Tudom, hogy a lehetőségeitek korlátozottak liszttípus terén, de a legjobb eredményt a teljes kiőrlésű rozs- vagy búzaliszttel érhetjük el. Szükségünk lesz még fehér búzalisztre is.

A videókon és a bejegyzésekben Szabi az első lépésektől megmutatja, mit kell tenni, hogy 7-10 nap alatt saját, életerős kovászunk legyen, amiből aztán süthetjük kedvünkre a pékárut élesztő nélkül is a járvány idején, majd azt követően is.

Aki nem kapcsolódott be a kezdetben, annak nem kell sajnálkoznia. Szabi, a pék Facebook-oldalára kattintva visszanézheti az összes lépést napról napra, és elkészítheti a Szabi-féle kovászt. Utána természetesen a kenyeret is.

Neked ajánljuk
Felajánlások a kalocsai mentőknek Így készíthetünk pot-pourrit házilag Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam