2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendeljünk házhoz a termelőktől!

A mostani vírushelyzetben különösen fontos, hogy segítsük egymást. Azok a termelők, akik egész évben azon dolgoznak, hogy friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, kézműves termékek kerüljenek az asztalunkra, most is készen állnak arra, hogy – biztonságos körülmények között – eljuttassák az otthonunkba a finomságaikat. Íme néhány ötlet, hogy kiket kereshetünk meg, akár már a húsvétra készülvén.

Ha már házhoz vagy átvevőpontra rendelünk (úgy, hogy már csak az előre online kifizetett csomagot kell átvenni), érdemes a kiváló ételeket előállító kistermelőket választani, hiszen így biztosan minőségi,

finom és egészséges élelmiszer kerül a kamránkba,

és támogatni tudjuk őket, hogy ebben a mindenki számára nehéz helyzetben ne kelljen feladniuk a munkájukat – olvasható a magyarkonyhaonline.hu-n.

Mindent a maga idejében – termelőktől egyenesen az asztalra. Ez a jelmondata az IttaSzezon! csapatának.  Partnereik között van például Nagy Zsófia, a Fűszeres Lány, a Somogy megyei Ezercsepp méhészet, akik különféle mézeket kínálnak, a Balázsáldás, ők gyümölcsöket és homoktövisvelőt, míg a Napkirályfi 100 százalékos gyümölcs- és zöldségkészítményeket készít. Budán és Pesten is vannak átvételi pontok, és áprilistól a házhoz szállítás is válaszható.

Hamarosan jön a húsvét, készülnek a húsvéti sonkák.

Aki nem akar lemaradni az aktuális kínálatról, annak érdemes feliratkozni a hírlevelükre.

A Vital Biofarm mikrozöldség-termesztéssel, minisalátákkal, csírákkal foglalkozik. A Hridaya Farmot egy háromtagú erdélyi család viszi, akik sok tízévnyi budapesti élet után döntöttek úgy, hogy új életet kezdenek vidéken, Lajosmizse mellett. Ők zabkásákat, müzliszeleteket, leveseket készítenek.

A Pusztán Kézműves Sajtműhelyben, Nagypiriten a sajtokat, joghurtokat, saját termelésű, pasztőrözött tejből készítik. Hisznek benne, hogy a kézzel készült termékek magasabb minőséget képviselnek, és arra is törekszenek, hogy természetbarát csomagolóanyagokat használjanak.

A bicskei Thanya fő profilja a tojás és a dió, valamint az ebből készült finomságok (mint például a diólekvár – pesto – dió varázs). Emellett szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, aszalványokat és lekvárokat is készítenek, s járják vele a budapesti és főváros környéki piacokat is.

A Deliboxot vezető Lászlófi Attila minőségi alapanyagokból készít többek között tepertőt, füstölt húsárut, bácskai vékony kolbászt: az ízvilág a Sárköz hagyományaira épül, a termékek sváb receptúrák szerint készülnek. Savanyúságok, fűszerek, szörpök, szószok vagy nassolnivalók is vannak a palettájukon.

Zöldségkrémeket, süt zöldségeket, gyümölcs csatnikat, adalékanyag-mentes tésztaszószokat gyárt a Kanálka, a rokonszenves Szeged melletti vállalkozás. Termékeiket már online is meg lehet vásárolni a Kifli.hu-n vagy a Neked Terem oldalán. A Kifli.hu online szupermarketben érdemes egyébként is körülnézni, hiszen zöldséget, gyümölcsöt, kiváló minőségű húst és kenyeret is kínálnak.

Termelők, családi üzemek finomságait rendelhetjük házhoz a NekedTerem segítségével, amely hazai termelői körrel, gazdaságokkal (pl. Élő Tisza) működik együtt. A rendelést mindenki maga állítja össze, kinek mire van éppen szüksége, lehet benne tejtermék, házi tészta, zöldség, gyümölcs, húskészítmények, csírák, szörpök, fűszerek, lekvár, méz, 100 százalékos gyümölcslé, kézműves csokoládé, olajak vagy bármi más. Hetente két nap, kedden és pénteken szállítanak, Budapesten és a budai agglomerációban lehet rendelni. A csomagolóanyagokat visszagyűjtik, de egyébként is csak lebomló vagy újrahasznosított csomagolóanyagokkal dolgoznak.

Szorgos Gazda néven Gulyás Gergely és Melinda gazdálkodik nagyjából egy hektárnyi területen, vegyszermentesen. Mindketten kertészeti végzettséggel rendelkeznek, és akkor döntöttek úgy, hogy vidékre költöznek és maguk termelnek meg mindent, amikor rádöbbentek, hogy Budapesten a boltokban csak olyan zöldséget lehet kapni, aminek nincsen íze. Készítenek savanyúságokat, lekvárokat, szörpöket, krémeket is. Szezonálisan termelnek, így náluk minden termény csak akkor elérhető, amikor annak ideje van.

Zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, teákat, liszteket, magvakat, aszalványokat, olajokat, eceteket, tésztákat szállít házhoz Horváth Boldizsár (Farm2Fork) agrármérnök, aki évek óta foglalkozik biogazdálkodással. Magyarország legjobb éttermeit látja el, de magas minőségű, szezonális termékei mára a vásárlók számára is elérhetővé váltak. Rendelni a nepazarolj.hu oldalon lehet, de egyelőre csak néhány budapesti kerületbe szállítanak.

Neked ajánljuk
Íme, a fenntartható laborkávé (videóval) Laboratóriumi wagyu marhahúst állítottak elő japán tudósok Hagymások ültetése ősszel (videó) Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: magyarkonyhaonline.hu
Vissza
Hírfolyam