2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

8 egyszerű tipp a kevesebb élelmiszer-hulladékért

Az élelmiszer-felhalmozás elszomorító következményeként rengeteg étel végzi a kukában, elsősorban a lejárt a szavatossági idő miatt. Ebben a nehéz időszakban több szempontból is kihívást jelenthet a bevásárlás, ezért összeszedtünk néhány tippet, amivel sokat tehetünk az élelmiszer-pazarlás ellen. 

Háztartásunk vezetése napjainkban több szempontból is nehézségekbe ütközik, és meg kell tanulnunk alkalmazkodni a jelentősen megváltozott körülményekhez. Mivel közös társadalmi célunk, hogy minél kevesebbszer hagyjuk el az otthonunk biztonságát, újra kell gondolnunk bevásárlási szokásainkat – nem csupán azért, hogy mindig legyen a hűtőben és a kamrában elég élelmiszer, hanem annak érdekében is, hogy ne vásároljuk túl magunkat, és ne végezze étel a kukában. 

Következzen néhány olyan konyhai praktika, amelyek segítenek minimalizálni az otthoni élelmiszerpazarlást. További remek tippek találhatók még az Ökoanyu weboldalon.

1. Vásároljunk tudatosan!

Ez az első és legfontosabb. Mindig gondoljuk át már otthon, mielőtt boltba indulnánk, hogy mit szeretnénk vásárolni, és a végén csak az kerüljön a kosarunkba.

2. Csekkoljuk a készleteket!

Mielőtt a boltba indulunk, ellenőrizzük, mi van otthon.

3. Rendszerezzünk jól!

A hűtőnk legyen áttekinthető. Tegyük előre azokat az élelmiszereket, amelyeknek a közeljövőben jár le a szavatossága. Jó tipp, ha külön dobozt tartunk fenn a hűtőben erre a célra, és mindig abba kerül, amit már éppen meg kellene enni. 

Fotó: Shutterstock

4. Fő az átláthatóság!

Használjunk átlátszó tárolókat, hogy rögtön lássuk, az adott dobozban mi van, ez is növeli az átláthatóságot. A legzöldebb megoldás az üveg, nyugodtan hasznosítsuk a befőttes üvegeinket erre a célra.

5. Fagyasztani, fagyasztani és fagyasztani!

Amiről tudjuk, hogy nem fogjuk rögtön felhasználni és fagyasztható – fagyasszuk le.

6. Megfelelő tárolás!

Próbáljunk mindent az alapanyag jellegzetességeinek megfelelően a lehető legmegfelelőbben tárolni. A műanyag zacskóban felejtett zöldség tuti bukó például.

7. Csomagoljuk vissza!

A hűtőbe visszakerülő ételt gondosan csomagoljuk, zárjuk vissza. Ha ez nem sikerül, használjunk kis tárolót erre a célra, és lehetőleg minél kevesebb fóliát.

8. Jó sorrendben!

A menüt igazítsuk a lejárati dátumhoz.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Hűtőkisöprés, avagy variációk bundás kenyérre Hűtőkisöprés, avagy variációk bundás kenyérre Így teleltesd át az édesburgonyát Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Tovább a forrásra: okoanyu.hu
Vissza
Hírfolyam