Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az almának a héja a legértékesebb – Ne dobd ki, használd fel!

Almatea, almaszörp, almalekvár, almacsipsz – többek között ezek készíthetők el a fölöslegesnek vélt almahéjból. Szélesi Ferenc főkertész ad néhány egyszerű receptet, melyekkel bárki könnyedén boldogul otthon.

Almatea

Nyugtató, relaxációs hatású, nem mellesleg nagyon finom ízű és illatú. 2 darab almahéjra öntsünk 2 bögre vizet. Tegyünk hozzá egy csipet fahéjat és szegfűszeget, majd forraljuk fel, és főzzük 10-12 percig. Ha kész, szűrjük le, hagyjuk egy kicsit hűlni, és már fogyaszthatjuk is. Egy kis mézzel még finomabb.

Almaszörp

Tegyük egy mélyebb lábasba az almahéjakat, öntsük fel vízzel, majd forraljuk fel. Akkor lesz jó, ha teljesen megpuhulnak. Kerítsünk egy sűrű szitát vagy vászonruhát, és szűrjük le a héjakat egy másik edénybe. Adjunk hozzá cukrot (1 literhez 1 kilogramm cukor kell), és ismét forraljuk fel a folyadékot, de már a cukorral együtt. Addig kell főznünk, amíg be nem sűrűsödik, és már kész is vagyunk. A szörpöt töltsük előre megtisztított üvegekbe, és mehetnek a dunsztba.

Fotó: agraroldal.hu

Almalekvár, dzsem

Tegyük az almahéjakat egy lábasba, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Forraljuk fel, majd csökkentsük alatta a hőmérsékletet. Időnként kevergessük és főzzük 30-35 percig. Ezután szűrjük át egy másik edénybe, a maradékot pedig nyomkodjuk ki egy szitában, mert onnan még levet nyerünk, s így több dzsemünk lesz. Ízlés szerint adjunk hozzá mézet, ismét forraljuk fel, és főzzük még fél órán keresztül, amíg be nem sűrűsödik. Közben kevergessük, a vége felé már folyamatosan. Ha letelt az idő, tegyünk egy kiskanálnyi mennyiséget tányérra, majd rajzoljunk a kanállal egy csíkot a közepébe – ha nem folyik össze, akkor már kész is a dzsem! Töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk tetejükkel lefelé, és hagyjuk kihűlni.

Almacsipsz

Többféle ízben el lehet készíteni. A fahéjas-karamellás változat esetén először keverjünk el két evőkanál barna cukrot egy tálban, tegyünk hozzá egy kiskanál lisztet, és fél kiskanál fahéjat. Mehet hozzá az almahéj is (2-3 alma héja elegendő, de nyugodtan lehet több is), majd jó alaposan keverjük össze úgy, hogy az almahéjra ráragadjon a keverék. Kóstoljuk meg, és ha bármi kevés lenne benne, tegyünk még hozzá. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, közben tegyük az almahéjakat sütőpapírral bélelt tepsibe. Nagyjából 40-45 percet süssük, de közben időnként forgassuk át a héjakat. Akkor a legjobb, ha már ropogós.

felhasználás kozmetikumként

Az almahéjat felhasználhatjuk kozmetikumként is, arcpakolásra vagy bőrradírként. Pakolást is készíthetünk belőle. Helyezzük a bőrünkre a héjakat úgy, hogy azok belső része érintkezzen az arcbőrrel. A pakolást 20-25 percig érdemes fent hagyni. Nyugtatja a bőrt, felfrissít, összehúzza a pórusokat és még az akné tüneteit is enyhíti.

Neked ajánljuk
Egy dán sziget végleg búcsút mond a szemétnek „A városban élő emberek földönkívüliekké váltak” – Kiállás az amazonasi őslakosok mellett (képgalériával) A „Felújítási Hullám” emelheti fel a gazdaságot Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni? (videó) Anya és lánya szerelemprojektje ez a különleges, magyar márka
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam