2020. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan itt az eperszezon – Készítsünk eperlekvárt, eperszörpöt (RECEPT)

Nem sokan ismerik azt a tényt, hogy az eper eredetileg nem ínyencségnek számított, hanem gyógynövénynek, később pedig dísznövény lett belőle, gyümölcsként való fogyasztása csak a XIV. században kezdődött. E cikkben Szélesi Ferenc főkertész magyarázza el az eper jelentőségét, és osztja meg nagymamája receptjeit.

Miért jó az eper?

Az eperben sokkal több a C-vitamin, mint például a citromban vagy a narancsban, kiváló magas vérnyomás ellen, segít az ízületi problémákon és az ekcémán is. Rendkívüli energizáló hatása van, serkenti a vérkeringést, és a méregtelenítő folyamatokat is jelentősen fokozza.

Az eper felhasználása

Az eper egy rendkívül alak- és formagazdag növény. Friss fogyasztás esetén fontos a termés alakja, mérete, zamata, érési ideje, valamint tárolhatósága.

A konzerv- és hűtőipar számára a közepes nagyságú, egyenleges felületű, tömör húsú, világos vörös színű termés felel meg, ami még mélyfagyasztás után is megőrzi tulajdonságait. Az epret fogyaszthatjuk nyersen (esetleg cukrozva, de tejszínhabbal is fenséges), és alkalmas süteményekbe, gyümölcstortákhoz, gyümölcsborokhoz is.

Szedik az érett szamócát a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészetben 2020. április 28-án
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A legismertebb eperfajták

A magyarországi kínálat nagyrészt külföldi fajtákból áll, azonban vannak értékes magyar fajták is, mint például a Fertődi 5 vagy a Kortes. A külföldi fajták közül a holland példányok érzik magukat a legjobban az itteni körülmények között. Régóta a hazai kertek tagja a Gorella, ami nagyon jó tulajdonságainak köszönheti népszerűségét. Ugyanígy megtalálható nálunk még a Marmolada, az Elsanta, a Gerida vagy a Sella.

A tökéletes eperlekvár receptje

Hozzávalók: négy kilogramm eper, másfél kilogramm cukor, három citrom leve.

Elkészítése: Az epreket csumázzuk ki, majd bőséges vízben áztassuk és mossuk meg a szemeket. Ezután alaposan öntsük nyakon az epreket, keverjük össze, és nyomkodjuk meg egy kicsit. Éjszakára takarjuk le, és hagyjuk pihenni, hogy elegendő levet eresszen. Másnap reggel első dolgunk az legyen, hogy feltesszük főni! Forraljuk fel, forrástól számítva 30 percig főzzük közepes lángon.

Egy alkalmas eszközzel, például krumplinyomóval törjük át egy kicsit az epreket. Nem muszáj mindet összetörnünk, úgy is jó, hogyha vannak benne darabok is. Ha végeztünk, akkor töltsük ki az elkészült lekvárt kigőzölt üvegekbe, az üvegeket zárjuk le, fordítsuk meg egy pillanatra, majd helyezzük száraz dunsztba, és így hűtsük ki.

Fotó: pixabay.com

A tökéletes eperszörp receptje

Mossuk meg jó alaposan az epret, majd szedjük ki a csumákat. Ha megvagyunk, akkor mérjük le, mert annyi késhegynyi borkősav és annyi mokkáskanál nátrium-benzoát szükséges hozzá, ahány kilogramm. Adjuk hozzá ezeket az összetevőket, majd jó alaposan törjük össze az epret. A turmixolás nem javasolt, mert könnyen elveszítheti a szép színét, és nem is csöpög ki annyi lé belőle, mintha kézzel csinálnánk.

Forraljunk kilónként 6 deciliter vizet, majd ha kihűlt, akkor öntsük hozzá a péphez, ezután az egészet öntsük bele tüllzacskóba. Ha ez is megvan, akkor lógassuk egy tál fölé a zacskót, hagyjuk, hadd csöpögjön legalább egy éjszakán át, és ne nyomkodjuk.

Másnap a levet mérjük le, és adjunk hozzá kilogrammonként 1 kilogramm cukrot, keverjük át jó alaposan, ügyeljünk arra, hogy a cukor egyenletesen és teljesen elolvadjon. Ha ez megtörtént, öntsük kiforrázott üvegekbe, majd dugaszoljuk le, mégpedig úgy, hogy két réteg fólia közé szórjunk egy kis nátrium-benzoátot, majd helyezzük az üvegre, és rakjuk rá a fedőt is. És már kész is vagyunk, hígítva fogyasztható, egészségünkre!

Szélesi Ferenc, főkertész

Neked ajánljuk
Számos jótékony hatással rendelkezik: ezért fogyaszd rendszeresen a gyümölcsök királynőjét Őszi vitaminbomba: ez a filléres magyar étel biztosan felturbózza az immunrendszered Őszi tisztítókúra gyógyteákkal Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál A motorosok és a természet
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam