2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Uniós oltalmat kapott a különleges magyar sajt

Áprilisban az Európai Bizottság a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajtot – elsőként a magyar sajtok közül – bejegyezte mint oltalom alatt álló földrajzi jelzést. A termék sajátossága, hogy az érleléséhez szükséges fő érlelő mikroflóra már az érlelés negyedik-ötödik napján megjelenik a felületén, halványsárga bevonatot képezve.

Az uniós oltalom iránti kérelmet a Tradicionális Magyar Sajtok Egyesülete nyújtotta be 2016 áprilisában az Agrárminisztériumhoz (AM). A Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajtot hagyományosan a nyugat-dunántúli megye területén állítják elő.

Jellegzetessége, hogy az érleléséhez szükséges fő érlelő mikroflóra a sajt felületén az érlelés negyedik, ötödik napján már megjelenik, és halványsárga bevonatot képez. A sajt a négy-öt hétig tartó érlelést követően vörösessárga színű, erőteljes illatú és aromás ízű.

Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt
Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt elnevezés az AM által elindított Földrajzi árujelzők program eredményeként került oltalom alá. A program célkitűzése az agrárgazdasághoz kötődő földrajzi árujelzők számának növelése, valamint az, hogy a termelői közösségek éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel, és élvezzék azok előnyeit.

Az oltalom védelmet biztosít a megtévesztő piaci visszaélésekkel szemben is, mivel az oltalom alatt álló termékek előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és megadott földrajzi területen történhet. Az oltalmat a termék csomagolásán feltüntetett uniós szimbólum is jelzi.

A Csemege sajt bejegyzésével tizenötre emelkedett azon magyar mezőgazdasági termékek és élelmiszerek száma, amelyek földrajzi árujelzője az EU valamennyi tagállamában oltalmat élvez. További 26 új földrajzi árujelző uniós oltalmára irányuló eljárásunk van folyamatban, elsősorban a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák körében.

Neked ajánljuk
Szlovák–magyar együttműködés a Duna és az Ipoly menti élővilág bemutatására Már idén emberi életet menthetnek disznóvesék Így készíthetünk pot-pourrit házilag Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam