2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mindig friss konyhai fűszernövények titkai

Bazsalikom, kakukkfű, oregánó vagy rozmaring – csak néhány illatos fűszernövény, melyek nélkül unalmasak lennének az ételek. Folyamatos termesztésük kis odafigyeléssel a konyhában is megoldható. Mutatjuk a legjobb praktikákat.

Bazsalikom

Magról vagy hajtásait gyökereztetve is ültethető. A jó vízáteresztő földet kedveli. Boltban vásárolt növényt is tovább lehet nevelni, ha sikerül óvatosan, sérülésmentesen hazajuttatni. A bazsalikomot javasolt szobanövény-tápoldattal erősíteni, így bokrosabb leveleket hajt. Csúcshajtásait időnként visszavágva elérhető, hogy a levelek még sűrűbbek és gazdagabbak legyenek. A metszés az egynyári növény élettartamát is meghosszabbítja. Fontos a rendszeres öntözés. A növényt napos helyre, ablakba érdemes helyezni.

Fotó: Shutterstock

Rozmaring

A kecses rozmaring nemcsak szószok és sültek illatos, kellemes ízű fűszere, hanem a konyha dísze is. 

Fotó: Shutterstock

A rozmaringot locsolni bőségesen, mégis óvatosan kell, gyökere ugyanis érzékeny, könnyen rothadni kezd. Bár tűri az árnyékot, mediterrán származása miatt nap- és melegigényes. Érdemes ablakba helyezni a cserepét. Rendszeres metszése ajánlott. Az öreg hajtások eltávolítása frissíti a növényt, de túlmetszeni nem szabad.

Kakukkfű

Mivel a kakukkfű fényigényes, beltéren csakis világos helyiségben, ablakba helyezett cserépben érzi jól magát.  A jó vízáteresztő földet kedveli, melyet érdemes pár évente frissíteni. Tőosztással és magról is szaporítható, melegkedvelő növény. Különösen fiatal növényként fontos a rendszeres locsolása, de később is mindig nedvesen kell tartani a földjét. 

Fotó: Shutterstock

Oregánó

A szurokfű, azaz oregánó a mediterrán konyha egyik kedvenc fűszere, az olaszos, paradicsomos ételek lelke. 

Fotó: Shutterstock

Az oregánó kedveli a száraz talajt, ezért figyelni kell rá, hogy ne kapjon túl sok vizet. Jó vízáteresztő földbe érdemes ültetni, ugyanis gyökere könnyen rothadni kezd. Magról és tőosztással is szaporítható. Igényli a sok fényt, így az előzőkhöz hasonlóan ennek a növénynek a cserepét is fontos ablakba helyezni.

Neked ajánljuk
Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő Ezek a gyógynövények a lappangó gyulladást is csökkenthetik Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam