2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évente százmilliók fogyasztanak szennyezett ételt

Élelmiszer-biztonság nélkül nincs élelmezésbiztonság. Az élelmiszer-biztonság világnapján a WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy nem egyes szervezetek, intézmények, iparágak, élelmiszerláncok ügye, hanem mindannyiunk felelőssége, hogy biztonságos, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalainkra.

A nem biztonságos élelmiszerek óriási terhet jelentenek az emberi egészségre és a gazdaságra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évente több mint 600 millió ember betegszik meg, és 420 000 ember hal meg baktériumokkal, vírusokkal, parazitákkal, toxinokkal vagy vegyi anyagokkal szennyezett ételek fogyasztása következtében. A nem biztonságos élelmiszerek előállítása és kereskedelme a Világbank szerint évente 95 milliárd dolláros veszteséget okoz az egész világon.

„Ma, amikor a történelem során eddig sosem látott mennyiségű élelmiszer termeléséről, szállításáról és feldolgozásáról beszélhetünk, tudatosítani kell, hogy az élelmiszer-biztonság mindannyiunk felelőssége”

– mondta az élelmiszer-biztonság világnapján dr. Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodájának vezetője.

Fotó: Shutterstock

Az élelmiszer-ellátási lánc valamennyi szereplőjének együttműködésére, a kormányzati rendeletek meghozatalára és azok betartására van szükség, ha a jövőben el akarjuk kerülni a bizonytalan eredetű élelmiszerek forgalomba kerülését és fogyasztását.

Az emberek egészsége elválaszthatatlan a környezet, az állatok és a növények egészségétől, hiszen a környezetünknek közvetlen hatása van a közegészségügyre és a társadalmi-gazdasági jólétre.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) támogatja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar azon törekvéseit, melyek célja a helyben előállított és a nemzetközi kereskedelmi láncba kerülő élelmiszerek biztonsága.

„Az élelmiszer-biztonsági kockázatok csökkentése szoros együttműködést igényel az egészségügy, a mezőgazdasági és az állategészségügyi ágazat, a kormányzati szervek, az élelmiszergyártók és a tudomány képviselői részéről országos és regionális szinten egyaránt” – hangsúlyozta Vladimir Rakhmanin, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának vezetője.

(Országos Sajtószolgálat/OS, MTI)

Neked ajánljuk
Megint visszaesett a magyar termékek aránya a kereskedelmi láncok üzleteiben Megint visszaesett a magyar termékek aránya a kereskedelmi láncok üzleteiben Mezőgazdaság 4.0 Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam