2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szezonális kedvenc, és még pálinka is készül belőle

A szamóca nemcsak ízletes, üdítő gyümölcs, hanem értékes a beltartalma is. Termése C-vitaminban, vasban, káliumban gazdag, ugyanakkor szervessav-, cukor- és pektintartalma is jelentős. A friss gyümölcs hatóanyagai serkentik az emésztést, oldják a fogkövet. 

A hazai epertermés 60 százalékát fólia alatt, a fennmaradó kisebbik részt szabadföldön termesztik. A nemzeti fajtajegyzékben több mint negyvenféle szamóca szerepel, köztük a Honeoye, az Elvira, a Clery, a Senga Sengana, a Florence fajták a legkedveltebbek közé tartoznak – olvasható a szabadfold.hu-n.

A termés nem utóérő, így csak teljes érésben lenne szabad betakarítani. Vagyis ne higgyünk annak a piaci árusnak, aki azzal kínálja a félérett szamócáját, hogy majd otthon megérik.

A házi kertben minden esetben várjuk ki a teljes érést. Legkorábban akkor szedjük, amikor a termés már nem harmatos (a nedves szamóca hamarabb romlik). Szüreteléskor fogjuk két ujjunk közé a gyümölcs kocsányát, és körömmel csípjük el, mert így a növényt és a termést is kíméljük.

A friss gyümölcsöt fogyaszthatjuk önállóan vagy valamilyen tejtermékkel kiegészítve.

Alacsony kalóriatartalma miatt a diétás étrendbe is beilleszthető. Előfordulhat, hogy egyes embereknél, illetve gyerekeknél allergiát vált ki, amelynek nem az az oka, hogy a földön terem (persze, szükséges az alapos mosás), hanem a gyümölcsön lévő apró aszmagtermések váltanak ki ilyen tüneteket.

Fotó: Shutterstock

Joghurtos szamócaturmix

Hozzávalók: 40 deka szamóca, 4 deci natúr joghurt, 2 teáskanál porcukor, egy teáskanál citromlé, fél kiskanál fahéj.

A szamócát lecsumázzuk, megmossuk. Néhány szemet vágjunk kockákra, hintsük meg porcukorral, és hagyjuk állni. A többit turmixoljuk össze a joghurttal, és ebbe szórjuk bele a felkockázott gyümölcsdarabokat és a fahéjat.

Az így készült elegyet tejjel vagy vízzel hígíthatjuk, ízlés szerint. Tálaláskor tejszínhabbal, félbevágott szamócákkal „erősíthetjük” a turmixot.

Neked ajánljuk
Ez a 8 dolog semmiképp ne kerüljön a komposztba Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Készítsünk természetes köptetőt lándzsás útifűből! A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: szabadfold.hu
Vissza
Hírfolyam