2020. július 13., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tojásbevonattal tartósítanák a friss zöldség-gyümölcsöt (videóval)

Az ehető bevonatok és vegyi adalékanyagok fontos szerepet kaphatnak az élelmiszerhiány genetikai módosítások nélkül való csökkentésében. A Rice University kutatói szerint a kidobásra ítélt tojások felhasználhatók volnának gyümölcs- és zöldségvédő bevonatok olcsó alapanyagaként.

A Rice Egyetem kutatóinak becslése szerint az USA-ban az évi több mint 7 milliárd tojásból már maguk a gyártók leselejteznek 3 százalékot, és több mint 200 millió tojás kerül hulladéklerakókba – számol be róla a magyarmezogazdasag.hu.

Az egyetemen kifejlesztett bevonat közel 70 százalékban tojásfehérjéből és sárgájából áll, a fennmaradó rész fából kivont nanocellulóz, ami vízzáró szerepet tölt be, hogy a fonnyadástól védje a terményeket. Ezeken kívül antimikrobiális hatása miatt kis mennyiségű kurkumint is tartalmaz a bevonat, és egy kevés glicerint, hogy rugalmasabb legyen.

A bevonatba mártott eper, avokádó, banán és más gyümölcsök a laboratóriumi vizsgálatok során a kontrollnál hosszabb ideig megőrizték frissességüket.

A nyomásvizsgálatok szerint a bevont gyümölcsök jóval keményebbek és szilárdabbak maradnak, mint a bevonat nélküliek, mivel a bevonat a terményben tartja a nedvességet, ezáltal lassítva az érését. A filmbevonat rendkívül rugalmas és törésálló, így jól védi a gyümölcsöket és zöldségeket. A természetes anyagokból álló bevonat vízzel lemosható.

A cikket további írásokkal együtt a Magyar Mezőgazdaság 2020/25. számában olvashatják.

Neked ajánljuk
A vészhelyzet alatt felértékelődtek a csomagolt és tartós élelmiszerek Július hónap friss élelmiszerei Növényvédelem növényi levekkel, vegyszermentesen A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam