2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vissza a természetbe – angolszász módra (videóval)

Az vagy, amit megeszel. Lenni jó. Enni szintén jó. Olvasni, tanulni és főzni szintén jó. A gyűjtés szenvedély. Tehát ha tehetjük, halmozzunk fel szakácskönyveket. Ismerkedjünk meg az alternatív életformára és szemléletre ösztönző tévészakáccsal, Hugh Fearnley-Whittingstallal.

Hugh Fearnley-Whittingstall egyik vesszőparipája a friss, helyi alapanyagok. Ez ma már szerencsére szinte közhely, ha egészséges táplálkozásról vagy fenntartható termelésről beszélünk, de Hugh nem ma kezdte az ipart.

„Ebben és sok minden másban úttörő volt, mondhatni zászló, aki mögé egyre többen felsorakoztak. Ráadásul megadatott neki, hogy elvei és tézisei terjesztéséhez nagyon hatásos médiafelületeket használhasson, és ő maradéktalanul élt is a lehetőségekkel, mindannyiunk épülésére és nem utolsósorban szórakoztatására” – írja a szabadfold.hu.

Úgynevezett tévészakácsból sok van, de Hugh alternatív életformát és szemléletet mutatott fel, annak minden örömével és bánatával. A River Cottage-sorozat pillanatok alatt fogalommá vált, megszámlálhatatlan rajongóval és követővel, fotelből és a gyakorlatban egyaránt.

Fotó: Rex Features

Az Etonban és Oxfordban végzett Hugh Fearnley-Whittingstall számára sikeres újságíróként és tévésként egyszerűnek tűnt az élet, ám amikor elmúlt harminc, hirtelen vidékre költözött. Egy vadőrtől vásárolt egy birtokot (ez lett River Cottage), és belevágott a fenntartható gazdálkodásba, ami nem egyszerű pálya, de Hugh összekötötte a kellemest a hasznossal, és televíziós sorozatokat készített a farmján zajló eseményekről.

A River Cottage és a Kapa, kasza, fakanál sorozatok gyorsan nagy népszerűségre tettek szert, River Cottage pedig kultikus helyszínné és szimbólummá vált.

Hughnak nem kellett ahhoz világjárvány, hogy leessen nála a húszfilléres: ez így nem mehet tovább, az ipari mezőgazdaság öl, az ember tiszteletlenül bánik más élőlényekkel, a természet szisztematikus kizsákmányolása katasztrófához vezet. Mindezt képmutatás nélkül mutatta be, a húsevést például visszafelé, az „emberséges” állattartásig és bizony a vágóhídig.

Ez azért is rendkívül fontos, mert a modern, technokrata társadalmakban kezdett gyökeret verni az a nézet, hogy a csirkemell lefóliázva terem a hűtőpultban, a pizza meg tőle balra – és azért is, mert ha az ember nem beleszületik a falusi életformába, azt a legnehezebb megugrani, amikor eljön a pillanat, és levágásra kerül az általunk gondoskodva, mi több, szeretettel felnevelt állat.

Fotó: youtube.com

Hugh elindította a közösségi kert programot, harcol a fenntartható halászatért és a csirkegyárak ellen, sört főz és almabort készít, s ezeket boldogan fogyasztja a helyi erőkkel egy-egy versenyen a közösségépítés jegyében, tehenet fedeztet és kagylókra megy botcsinálta búvárként.

Tesco-részvényeket vásárol, hogy beleszólhasson az áruházlánc kínálatába, termelői piacot szervez, fellép a gyorsételekkel szemben, bemutatja a szerethető kisvárosi Angliát, s ha nagyon kifogyna az ötletekből, ejtőernyővel megy gombára, visszaadja a csalán becsületét, s akkor a nyúlburgeréről még nem is szóltunk.

Neked ajánljuk
Nagyanyáink módszerével készült adalékmentes ételek Természetes tavaszi vitaminforrás: a spárga, avagy a nyúlárnyék Apró levelekből sarjadzó művészi álmok Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Tovább a forrásra: szabadfold.hu
Vissza
Hírfolyam